Si la ferida es troba en una zona fàcilment contaminable, es recomana cobrir-la amb una tireta encara que s'alenteixi la cicatrització.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Segur que de petit vas escoltar allò de “si cou, cura”, mentre t‘aplicaven alcohol o aigua oxigenada a una ferida que picava. Però passats els anys te n’adones que veure les estrelles no vol dir que curi.

Els antisèptics més usats per tractar les ferides són la mercromina, la povidona iodada (Betadine), la clorhexidina, l’aigua oxigenada i l’alcohol 98% (alcohol etílic). Però saps quins són els millors?

En la nostra vida quotidiana abusem molt de l’alcohol 98% i de l’aigua oxigenada per netejar les ferides. En contra del que alguns pensen, barrejar-los no millora la seva eficàcia. També cal tenir en compte que l’alcohol 98% i l’aigua oxigenada eliminen un bon nombre de bacteris, virus o fongs en superfícies, pell intacta i objectes, però no acaben amb els gèrmens en ferides o mucoses. A més, no discriminen entre teixit sa o ferit, l’irriten i retarden la seva cicatrització. L’alcohol deshidrata agressivament la pell i l’aigua oxigenada s’inactiva en contacte amb teixit viu i pot trigar fins a 10 minuts a ser eficaç. També és important no bufar una ferida que pica, ja que hi podem llançar saliva, que conté més gèrmens.

Els antisèptics més eficaços per les ferides són la povidona iodada (Betadine) i la clorhexidina (Cristalmina). Si la ferida es troba en una zona que es pot contaminar fàcilment (com el palmell de la mà), es recomana cobrir-la amb una tireta, encara que s’alenteixi la cicatrització. Com molts haureu experimentat, el iode taca moltíssim. Un truc senzill per treure les taques de Betadine és aplicar aigua oxigenada just després tacar-se. El primer que un ha d’aplicar a una ferida és aigua i sabó.

Pel que fa a la merbromina (mercromina), es va introduir a Espanya als anys 30, gràcies a un químic que la va descobrir durant una estada al Massachusetts Institute of Technology (MIT). La generació mercromina se l’untava quan es feia una ferida. Molts la recorden perquè tintava la pell. Avui s’ha demostrat que és el pitjor antisèptic. Perd eficàcia en presència de sang, i a més pot produir dermatitis i problemes renals. Tot i així, es continua venent. Fa anys es va propagar la falsa idea que barrejar la mercromina i Nivea ajudava la pell a bronzejar-se. Un altre fet curiós va ser quan Disney va llançar La Sireneta i moltes nenes van tenyir els cabells de les seves Barbies amb mercromina per tornar-les pèl-roges i convertir-les en la famosa Ariel.

tracking