Nou difunt a El Cedre

La residència suma nou víctimes i els positius s'incrementen en 38 casos

Nou difunt a El CedreSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un resident d'El Cedre es converteix en la víctima número 15 per coronavirus a Andorra i en la novena al centre sociosanitari, segons ha anunciat el titular de Salut que ha precisat que vuit dels difunts eren interns de la residència i un altre era usuari del centre de dia. Els positius totals arriben a 428 amb 50 hospitalitzats i 14 ingressats a l'UCI, dels quals falta la confirmació de la prova dels dos últims pacients que hi han entrat que el ministre ha explicat que tenen símptomes que apunten a la Covid-19. I ha remarcat que hi ha dues persones a cures intensives "molt greus, ens fa molta por la situació i la viabilitat de recuperació que puguin tenir i corre un risc molt important la seva vida".

Joan Martínez Benazet ha destacat que la xifra creix avui perquè els últims dos dies havien arribat molt pocs resultats i en les últimes hores s'han rebut 118 analítiques de les quals 84 han estat negatives al virus. El quadre de l'evolució de l'epidèmia es concreta en 95 professionals sanitaris infectats, 19 efectius dels cossos especials i hi ha 21 altes hospitalàries de malalts que estan a casa on hi ha afectats per la patologia i sis convalescents a el Cedre que no es comptabilitzaran com a recuperats fins que hi hagi dues PCR negatives que indiquen que no representen cap risc de contagi, ha puntualitzat el ministre.

A El Cedre hi ha 26 persones amb la Covid-19 dels quals sis són residents de Salita que el ministre ha indicat que "evidentment" ha tingut un brot de la infecció "i no sabem si es quedarà així o progressarà més" i ha recordat que ja es van allotjar interns a hotels per tenir més separació i evitar la propagació però ha manifestat que tant els interns d'aquesta reside`ncia d'Escaldes com entre els sans que es mantenen a la de Santa Coloma hi pot haver nous positius perquè poden estar en el període d'incubació del mateix focus. Martínez Benazet ha emfatitzat que no hi ha cap risc afegit perquè a El Cedre hi hagi residents amb coronavirus i d'altres sense la malaltia, com també passa a l'hospital, "perquè hi ha dos circuits totalment diferenciats, ni els malalts ni els professionals que els atenen passen per les mateixes zones i la garantia és absoluta" i ha afegit que s'ha reforçat l'atenció al centre amb l'Anna Xandri que el lidera ara i hi ha més metges i s'han extremat les mesures de seguretat. El titular de Salut ha informat que els afectats pel virus al centre sociosanitari "n'hi ha que evolucionen bé i altres en situació més justeta perquè hi ha més fragilitat segons les patologies prèvies que tinguin i per l'edat avançada" i ha comentat que a tots se'ls administra la medicació que pertoca i els que necessiten suport se'ls ingressa a l'hospital.

Martínez Benazetha indicat que una altra de les alternatives que han adoptat algunes famílies és endur-se a casa als padrins sans que estaven a residències i que s'ha fet amb interns tant d'El Cedre com de Salita i que no hi ha problema per fer-ho. I ha comentat que una de les víctimes de l'epidèmia ha mort a un domicili i que aquesta circumstància es pot donar perquè "hi ha gent que vol morir a casa o perquè hi ha gent que empitjora molt ràpid" i ha recalcat que els recursos sanitaris estan oberts però una persona pot decidir quedar-se a casa "i passa a tot arreu i no només de malalts de la Covid-19".

"No és una broma"

Joan Martínez Benazet ha reiterat que cal continuar respectant les recomanacions de quedar-se a casa perquè "estem en període de creixement, no ha arribat el pic però el creixement és aritmètic no exponencial com seria el dels Estats Units que és com es comporta el virus quan no es prenen mesures com les que hem pres". I ha destacat que la majoria de la població és solidària però que hi ha un grup que no ho és i ha demanat "que no es relaxin, no és una broma, tenim pacients molt joves intubats" i ara se sap que hi ha persones "que no sabem perquè tenen formes molt greus i els que no compleixen poden transmetre el virus". Alhora ha manifestat que "no és dolent que s'infecti part de la població" per anar tenint immunització i que es puguin anar obrint activitats. El ministre s'ha referit a l'arribada del pic per apuntar que "creiem que no pot trigar gaire a aplanar-se més i començar a baixar".

tracking