Sartre i la llibertat

Reconeix la teva llibertat de decidir com pensar

Sartre i la llibertat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan pares l’orella i comences a escoltar les converses quotidianes del carrer sorprèn el caràcter pessimista i derrotista que té la majoria de la gent davant la vida. És com si l’home hagués perdut l’esperança i la il·lusió per viure. Té constantment una sèrie de paraules determinades a la boca: problemes, no sé, potser, intentar, a veure, però, no, espero, i un llarg etcètera. Aquest vocabulari defineix el mapa mental amb el qual avui dia les persones pensen i senten la vida. La pregunta és: estem tan malament com ho pintem? O ens hem convertit en victimistes i rondinaires?

Fent una comparativa amb èpoques passades, la resposta és evident. La queixa i el rol de victimista és un costum a la nostra societat, però no un efecte provocat per la realitat social, ja que no tenim tants problemes ni tan greus. Això no vol dir que no visquem problemàtiques diàries, i que no hi hagi gent que ho passi malament. El problema vertader, però, no són les circumstàncies que tenim, sinó l’actitud amb la qual enfoquem la vida.

El filòsof francès Jean Paul Sartre, que va viure en un camp de concentració nazi durant un temps, tenia una frase molt significativa: “l’home està condemnat a la llibertat”. “A quina llibertat?”, ens podem preguntar. I ell respon: “a la llibertat de triar i decidir mentalment l’actitud amb la qual vols afrontar i viure la vida i les seves situacions”. Si ho penses, és veritat. És una condemna segon a segon. La vida t’exigeix decidir què i com vols pensar, i això és una decisió que només tu pots prendre. Es punxa la roda del cotxe, has de decidir com reaccionar; la parella et deixa, has de decidir com veure el trencament; no trobes feina, has de decidir què pensar, etc. Som tan lliures que ni ens adonem que aquesta llibertat és una llosa que ens obliga a ser conscients de nosaltres i dels esdeveniments diaris que hem d’afrontar mentalment primer i després a través d’actes. Reconeix la teva llibertat de decidir com pensar, parlar i sentir davant la immensitat de la vida.

Conscient de la teva llibertat

És important viure en consciència diària de tu i de les situacions en què et trobes en el teu dia a dia. Per fer-ho, agafa la teva llibertat i abans i després de cada circumstància que visquis digues mentalment i verbalment com vols afrontar-la en el teu benefici. A la nit, en una llibreta, escriu les situacions que has viscut i com les has afrontat.

tracking