x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Les coques casolanes, a debat (II)

Per molt casolana que sigui, el consum ha de ser ocasional
Les coques casolanes, a debat (II)

Les coques casolanes, a debat (II)

Les coques casolanes, a debat (II)

Actualitzada 18/01/2021 a les 21:04
    Sara Cruz Cardiel
Pel que fa a les coques sense gluten, cal dir que el gluten el conformen proteïnes presents en alguns cereals i donen l’elasticitat necessària per al procés de panificació. Les persones celíaques o amb intolerància al gluten no poden consumir aliments que el continguin o que hagin estat contaminats per aquest.

Així que les coques o altres postres elaborades sense gluten són una opció per a aquestes persones. I per a la resta? No aporta cap benefici extra no consumir-lo, més enllà de la tolerància individual de cadascú. Eliminant el gluten de la dieta també estem restringint fonts de vitamines i minerals dels cereals que el contenen. A més, el gluten fa possible que el pa tingui la molla esponjosa i tendra. Si utilitzem farines sense gluten el resultat no serà el mateix.

D’altra banda, les receptes basades en alternatives veganes substitueixen tots els ingredients d’origen animal per opcions vegetals. És important tenir en compte també la qualitat de l’aliment. Per exemple, els liquats i altres alternatives als lactis han de ser sense sucres afegits.

Són més saludables aquestes opcions?
Si comparem aquestes coques casolanes elaborades amb ingredients de qualitat, amb els seus homòlegs industrials, sempre serà millor consumir les primeres.


Amb els processats industrials sense gluten o, fins i tot, alguns productes vegans, podem caure en l’error de pensar que són més saludables, perquè considerem només l’ingredient o absència d’aquest, obviant la composició total.


Fins aquí hem considerat ingredients, no l’aliment en si. Per respondre a la pregunta, considerem la coca casolana com un tot. Les coques, incloses les casolanes, són productes processats. És a dir, s’han afegit ingredients i/o modificat l’aliment primari, per aconseguir un producte nou. I com a producte processat, que com hem vist aporta sucres lliures i una densitat calòrica important, en recomanarem el consum ocasional. Per molt casolà que sigui.


I, si bé és veritat que, utilitzant farines integrals de qualitat ens aporten nutrients interessants –com les vitamines, els minerals, etc.–, aquests els trobem de manera natural en aliments com les fruites, les verdures, els llegums, els fruits secs i les llavors. I si volem gaudir dels avantatges nutricionals de les farines integrals, podem consumir-les en format pa: entrepans vegetals amb ou, amb cremes vegetals com l’hummus o altres, amb tomàquet i formatge, alvocat, oli, etc.


El mateix passa amb els greixos: podem consumir-los en la nostra alimentació habitual (l’oli d’oliva, l’alvocat, el peix blau, els fruits secs) evitant-nos l’extra de calories de la coca. El més saludable és consumir gran quantitat d’aliments vegetals i eliminar de la nostra alimentació aliments ultraprocessats, rics en sucres i greixos.


*Sara Cruz Cardiel, Dietista-nutricionista, Col·legiada CDNA núm. 1.825
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts