Les fruites a examen (I)

La fruita redueix el risc de malalties cardíaques i càncer

Les fruites a examen (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquesta setmana i la vinent revisarem el que ens diuen els estudis sobre el consum de fruita, les recomanacions de freqüència de consum i les millors opcions per prendre-la. Antigament es recomanaven cinc racions de fruites i verdures al dia. Avui en dia, en nutrició, es diferencien clarament unes de les altres, ja que la seva aportació a la dieta és força diferent.

Les plantes, com qualsevol ésser viu, volen reproduir-se, i una de les seves estratègies és embolicar les llavors en dolços i vistosos paquets: la fruita. Abans de baixar dels arbres la fruita era el nostre aliment preferit. Encara que la nostra alimentació posterior es va diversificar, continuem estant ben adaptats a menjar fruita. Per al nostre parent viu més pròxim, el ximpanzé, la fruita representa bona part de l’alimentació.

El seu color i sabor atreu els animals, que mengen la fruita i escampen les llavors lluny de l’arbre, acompanyades d’una bona quantitat de fems. Aquest allunyament evita que els fills competeixin amb la planta mare per recursos, a més d’ajudar-la a expandir-se i colonitzar nous territoris. El resultat és una relació simbiòtica: els animals s’alimenten i les plantes es reprodueixen.

Per aquest motiu les fruites madures no tenen toxines ni antinutrients. A les plantes no els interessa perjudicar qui les ajuden a prosperar.

La nostra llarga relació amb la fruita ens ha adaptat perfectament al seu consum. Les plantes, en canvi, no volen ser menjades, i es defensen amb substàncies amargues i antinutritives com ara l’àcid oxàlic dels espinacs o tanins i substàncies amargues presents en moltes fulles per tal d’evitar ser ingerides.

D’aquí s’extreu la principal diferència entre verdura i fruita: la seva composició química i el seu valor nutricional. Així, les fruites són riques en sucres senzills principalment fructosa, sacarosa i glucosa, de fàcil digestió i ràpida absorció. Les verdures són més riques en fibra i minerals i no tenen aquests gust dolç ni són tan atractives a la vista. Pel que fa als darrers estudis, la majoria mostren beneficis de la fruita:

• Cada porció de fruita diària semblaria reduir en un 7% el risc de malaltia coronària.

• Un major consum de fruita apareix lligat en general a menor pes corporal.

• Més ingesta de fruita s’associa a menor malaltia cardiovascular i càncer.

Si parlem de pèrdua de pes, els resultats són bastant modestos. Amb moderació segurament t’ajudaran, però tampoc no és recomanable passar-se.

*Marc Gil

Dietista

tracking