Trucs per alleugerir els àpats de Nadal

Habitualment són més abundants i calòrics

Trucs per alleugerir els àpats de Nadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les festes de Nadal s’apropen i tot i que aquest any degut a la pandèmia seran quelcom excepcionals, hem de continuar mantenint les tradicions encara que sigui amb un entorn més reduït.

Uns dels atractius en aquestes dates són els àpats, i tot i que habitualment són més abundants i calòrics us donaré alguns trucs per alleugerir-los i no tenir un ensurt damunt la balança a principi del mes de gener.

Com fer els plats de Nadal més tradicionals?

Escudella i carn d’olla: podem fer el brou sense cansalada ni altres carns greixoses, fer la pilota amb carn picada de qualitat, és a dir, amb poc greix, i si el fem d’avançada i el guardem a la nevera, un cop fred el podem desgreixar traient-li la capa de greix que queda al damunt.

Canelons: fer la beixamel amb llet descremada i substituir el foie per bolets.

Rostits de pollastre, gall dindi...: sempre és millor rostir-lo a trossos, sense farcir de carn picada, bacó i fruits secs, i substituir les prunes i pinyons per poma i ceba.

Podem fer els sofregits amb una cullerada d’oli per persona i quan la ceba o altres vegetals tinguin la intenció de cremar-se hi afegim una mica d’aigua.

Com podem substituir el sucre en les preparacions dolces?

Vainilla en essència o en pols: un pessic és suficient per endolcir unes postres.

Canyella: no només endolceix, també ajuda a estabilitzar els pics de sucre en sang.

Fruita fresca com per exemple els plàtans i especialment si són madurs.

Puré amb fruits del bosc: triturem els fruits del bosc (mores, gerds, nabius…) i utilitzem el puré resultant per endolcir el que vulguem.

Fruita deshidratada, com els dàtils, prunes, orellanes o panses. Els dàtils millors per a rebosteria són els Medjool, ja que són més dolços i humits, i per tant més fàcils de triturar. Si són més secs caldria posar-los prèviament en aigua per hidratar-los.

Verdures dolces com la carbassa, la pastanaga i la remolatxa. Crues i ratllades, o rostides al forn i convertides en puré ens serviran per fer pastissos o púdings.

Coco ratllat: ens ajudarà a donar un toc dolç.

Algunes idees de plats alternatius i saludables Als aperitius evitarem patés, embotits i productes fregits. Altres propostes poden ser:

Gotets amb cremes de verdures calentes (d’espàrrecs, carxofa, coliflor, remolatxa) o fredes (gaspatxo de meló).

Platets de peix o marisc al natural o al vapor (cloïsses, musclos, gambes, salmó...)

Crudités (verdures crues tallades a tires): pastanaga, carbassó, endívies, api, cogombre, pebrot vermell... amb salsa d’alvocat o hummus.

De postres podem preparar una macedònia de fruita fresca, un carpaccio de pinya o papaia, que són molt digestives, i presentar els dolços i tor­rons en petites porcions.

LA RECEPTA

BROWNIE SALUDABLE - 150 g xocolata (85%) - 1 tassa de dàtils sense os - 2 ous - 50 g de farina de civada o integral - 1 cullerada de canyella - 1 grapat de nous - 30 g d’oli d’oliva verge - Un pessic d’extracte de vainilla Preparació: desfem la xocolata al bany maria o microones i reservem. Triturem els dàtils i barregem la resta d’ingredients, menys les nous. Un cop ben barrejat, afegim les nous a trossets i la xocolata reservada. Aboquem tot en un motlle i ho coem al forn 180 ºC durant 30 minuts o fins que estigui cuit.

tracking