x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV
Alimentació

Nutrició a la tardor (I)

Hem d’adaptar la nostra dieta a cada època de l’any
Nutrició a la tardor (I)

Nutrició a la tardor (I)

Nutrició a la tardor (I)

Actualitzada 09/11/2020 a les 20:38
    Monica Dicenta
La tardor canvia l’escenari climàtic: menys hores de sol, més fred i baixada de temperatures. La pregunta és: hem d’adaptar la nostra dieta a l’època de l’any? La resposta és un rotund sí!

A la tardor, el cos ens demana aliments energètics, que enforteixin les nostres defenses i que ajudin a adaptar-nos a aquesta nova estació de l’any. Com sempre diem els nutricionistes, és important consumir fruites i verdures de temporada, i en aquesta estació en trobarem de molt interessants. Animeu-vos a incloure-les en els vostres menús diaris.
  • Les bledes estan carregades amb vitamines i nutrients, incloent vitamina K i C, i minerals com magnesi, manganès, ferro, potassi i coure.
*Receptes: estofat de cigrons amb bledes i ou dur o bacallà, bledes amb patates (opció senzilla, però regades amb un bon oli d’oliva verge, delicioses), canelons farcits de bledes (prèviament saltades amb panses i pinyons).
 
  • Les crucíferes: són riques en vitamina C, que ajuda a lluitar contra la inflamació i a millorar el sistema immune, i conegudes per les seves propietats anticancerígenes. Si l’olor us tira enrere, les podeu menjar crues: talleu-les a la juliana i afegiu-les a les amanides. Tenim la col verda, la coliflor, les cols de Brussel·les, el bròquil o la col kale, entre d’altres.
*Receptes: xips de col kale; cols de Brussel·les saltades amb pernil; arròs amb bròquil, tonyina i alvocat; crema de coliflor i cigrons.

 
  • La remolatxa té propietats antiinflamatòries i és beneficiosa per a la bona salut del fetge.
*Receptes: afegida als humus de cigrons, de llenties o de mongetes blanques, els donarà un color rosa molt especial.
 
  • El fonoll conté un munt de fitonutrients i antioxidants. És ric en fibra, que ajuda a tenir un còlon saludable.
*Receptes: batut de fonoll, alvocat i pera. Per a mig matí o per berenar és una opció deliciosa.

 
  • La carbassa és rica en betacarotens, cosa que ajuda el cos a produir vitamina A, essencial per a la visió, el creixement ossi i la reproducció.
*Receptes: tires de carbassa fregides o al forn (com si fossin patates fregides); pa de pessic amb carbassa i nous.
 
  • El caqui: aquesta fruita té propietats antioxidants i antiinflamatòries. És rica en vitamines del grup B, que incrementen l’energia, i vitamina C, essencial per al sistema immune.
*Receptes: caqui tallat a trossets amb canyella i fruits secs (unes bones postres); amanida de tardor amb ruca; trossets de caqui i formatge fresc de cabra.



La setmana vinent us parlarem d’altres aliments propis d’aquesta estació, com els bolets o les castanyes, i us oferirem una sèrie de consells complementaris per gaudir d’una bona salut durant la tardor.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2021 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts