x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Redueix l'impacte mediambiental del teu plat (I)

Fer modificacions i canvis a la cuina no sempre és fàcil
Redueix l'impacte mediambiental del teu plat (I)

Redueix l'impacte mediambiental del teu plat (I)

Redueix l'impacte mediambiental del teu plat (I)

Actualitzada 24/08/2020 a les 17:19
    Alba Reguant Closa
L’agricultura i la ramaderia representen entre un 25-30% de les emissions de gasos efecte hivernacle a l’atmosfera i és un dels sectors amb un major impacte mediambiental. A més, la producció d’aliments no només contribueix a les emissions de gasos efecte hivernacle sinó que té altres impactes mediambientals, com una acidificació i eutrofització del medi causada per la utilització de pesticides, herbicides i fertilitzants o un elevat consum d’aigua si els correus no estan ben gestionats. Naturalment, hem d’alimentar-nos, per créixer com ens han dit sempre les àvies, però cal que siguem conscients que com a consumidors podem elegir aliments amb un impacte mediambiental més baix i així reduir l’impacte del nostre plat. Ja sabem que fer canvis i modificacions a la cuina de casa i en els nostres hàbits alimentaris no sempre és fàcil, però cal fer un esforç entre tots plegats per ajudar a tenir una dieta saludable i, a la vegada, més sostenible.
  1. Redueix el consum de carn, especialment carn vermella. La producció de carn i en especial, la carn vermella, té un elevat impacte en el medi ambient sobretot degut a l’emissió del gas metà. En els països occidentalitzats el consum de carn i especialment carn vermella s’ha disparat en els darrers anys, i ha fet que la seva producció hagi crescut i el seu impacte en el medi ambient també. Per aquesta raó, es recomana reduir-ne el consum. La recomanació general aconsellada és de 300 g de carn a la setmana dels quals només 100 g han de ser de carn vermella. Si a casa us agrada molt menjar carn, una forma de començar a reduir-ne el consum és posar-la com a complement del plat, i no com a peça principal, o reduir-ne la ració per persona. D’aquesta forma, hi continuarà havent carn en els àpats, però les quantitats seran més petites. Recorda que la carn no és l’única font proteica i que pots obtenir les proteïnes de la teva dieta a través del peix, ous, llegums i derivats vegetals que tenen un impacte mediambiental més baix.
  2. Prioritza els aliments d’origen vegetal que tenen un impacte mediambiental més baix que els productes d’origen animal. Un aliment molt aconsellable ric en proteïnes, carbohidrats de baix índex glucèmic, fibra i moltes vitamines i minerals són els llegums. Recorda que es recomana incloure els llegums un mínim de 2-4 vegades a la setmana a la teva dieta.
  3. Consumeix productes de temporada. Consumir aliments de temporada ajuda a augmentar la varietat de la nostra dieta i evita cultius en hivernacle o calefactats que tenen un impacte més gran en el medi ambient.
  4. Consumeix productes de proximitat. D’aquesta manera reduïm l’impacte del transport dels aliments del camp al nostre plat. Recorda que el transport per avió és el que té un impacte més elevat en el medi ambient, així que si vols disminuir les teves emissions amb el teu plat, evita aquells aliments que han arribat volant! A més del benefici per al medi ambient, consumir aliments locals afavoreix l’economia circular i dona suport als agricultors i ramaders de la teva comunitat.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts