La relació entre el que menem i els sentiments (II)

Cuidant els hàbits d’alimentació podem prevenir trastorns

La relació entre el que menem i els sentiments (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hi ha quatre químics naturals al nostre cos que solen ser definits com el quartet de la felicitat; aquests quatre fantàstics són els neurotransmissors, clau en el nostre estat anímic, i es diuen endorfina, serotonina, dopamina i oxitocina. Estudis recents estan fent molt èmfasi a aprofitar aquests neurotransmissors perquè les persones es tornin a cablejar, és a dir, a reconnectar les neurones perquè puguin assimilar millor i més veloçment les situacions desafiadores de la vida. Si aprenem a estimular aquests neurotransmissors la vida flueix i l’estat d’ànim millora:

  • Dopamina: és la substància cerebral que s’associa amb l’enamorament, el benestar i les sensacions positives dels èxits. Al seu torn, és una hormona que concentra la felicitat que provoca una recompensa. La dopamina és essencial en el procés de la motivació, les ganes, el desafiament de la novetat. És la que proveeix energia, entusiasme i optimisme. Per augmentar els nivells de dopamina és important: dormir bé (i per això és important sopar aviat i lleuger!), fer exercici amb regularitat (mínim tres vegades per setmana), passar temps a l’aire lliure (és fonamental la llum solar), prendre molta aigua i passar-nos-ho bé (socialitzar, escoltar música...)
  • Oxitocina: relacionada amb el desenvolupament de comportaments maternals i les inclinacions, l’oxitocina sol ser anomenada hormona dels vincles emocionals o hormona de l’abraçada. Per segregar més oxitocina necessitem el contacte, l’ empatia, mantenir-nos positius… el fet de cuinar pels altres també hi ajuda perquè ens estimula, i evitar prendre substàncies tòxiques com l’alcohol, també!
  • Endorfina: les endorfines són considerades la morfina del cos, una mena d’analgèsic natural, són molt conegudes com l’hormona de la felicitat, quan estem enamorats, quan fem exercici (aquesta sensació en acabar en què ens trobem plens d’energia i entusiasme); quan estem expectants per alguna cosa que ens entusiasma, i també quan mengem alguna cosa que és molt saborosa o el nostre plat preferit!
  • Serotonina: regula l’estat d’ànim, la fam i la son. Aquest neurotransmissor s’activa quan estem gaudint de qualsevol activitat; les emocions es transformen en positives i ens tornem més sensibles al que passa al voltant. Els aliments rics en triptòfan ajuden a fabricar serotonina, els fruits secs, els làctics, els ous, el plàtan i molts altres en contenen!

En resum, uns bons hàbits de dormir, una bona hidratació, menjar equilibrat, aliments naturals, seguir els patrons de la dieta mediterrània amb productes de qualitat, de proximitat, de temporada, fugir dels processats, gaudir del que, del com i el quan poden influir sobre el nostre estat mental i per tant sobre el nostre estat d’ànim! No sempre es tracta de cuidar la ment per prevenir trastorns, sinó també cuidar la nostra alimentació per prevenir-los!Ara més que mai serem el que mengem!

tracking