Com prevenir els trastorns de conducta alimentària des de la infantesa

Adequar les racions a la sensació de gana

Com prevenir els trastorns de conducta alimentària des de la infantesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els trastorns de conducta alimentària són una malaltia mental en què hi ha una relació anòmala amb el menjar, el cos (imatge corporal) i el pes, que repercuteix en tots els aspectes de la vida. Són trastorns complexos, multicausals i han de ser tractats de manera multidisciplinària i diagnosticats per un especialista. Els més coneguts són l’anorèxia i la bulímia nerviosa, tot i que n’hi ha d’altres.

Ara bé, nosaltres com a pares des del nucli familiar poden afavorir uns factors de protecció per tal de prevenir-los ja des de la infantesa:

  1. Realitzar almenys un àpat al dia en família: en un entorn agradable, instaurant unes rutines i horaris dels àpats. Adequant la mida de les racions a l’edat del nen/a, respectant la seva sensació de gana i sacietat i evitant forçar-los a menjar.
  2. Evitar distraccions com la televisió, tauletes, mòbils… per tal de poder conversar amb tranquil·litat, mostrant interès pel que ens expliquen.
  3. Evitar utilitzar el menjar com a premi o càstig. Per exemple: “Si t’ho menges tot, de postres gelat.” Millor reforçar positivament els petits avenços com el de tastar un nou aliment.
  4. No classificar els aliments en bons o dolents i tampoc en prohibits, ja que tot depèn de les proporcions i freqüències de consum.
  5. Afavorir l’acceptació del seu propi cos i els canvis que s’hi presenten, evitant comentaris negatius sobre el físic de les persones, ser prudents amb les dietes molt restrictives dins l’àmbit familiar i ensenyar-los a ser crítics amb les imatges, missatges i estereotips que apareixen als mitjans.
  6. Donar-los molt afecte, amor, seguretat, animant-los a parlar obertament de les seves emocions, pors, inquietuds… i saber-los escoltar.

I a l’entorn d’una taula, pot ser un bon lloc per posar en pràctica moltes d’aquestes accions.

Pel que fa a l’escola, promoure hàbits d’alimentació saludable en coordinació amb la família, integrar en els currículums aspectes relacionats amb la cultura alimentària, la qualitat sensorial i nutritiva dels aliments, la importància dels menús equilibrats procurant defugir dels càlculs de calories, i realitzant intervencions d’educació nutricional com, per exemple, el Dia de la fruita són aspectes que també ajuden com a factors de protecció enfront dels trastorns de conducta alimentària. I recordeu de donar exemple, vosaltres pares sou el seu mirall!

tracking