x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Prevenció de la diabetis tipus 2 (I)

La insulina obre la porta a la cèl·lula per a la glucosa
Prevenció de la diabetis tipus 2 (I)

Prevenció de la diabetis tipus 2 (I)

Prevenció de la diabetis tipus 2 (I)

Actualitzada 08/11/2019 a les 17:14
    Mònica Dicenta
Molts dels aliments que mengem contenen, a part d’altres nutrients, hidrats de carboni: pasta, pa, patates, arròs, fruites, verdures, fruits secs, llegums, mel, sucres, etc. Aquests hidrats de carboni es transformen mitjançant la digestió en glucosa, la protagonista d’aquesta pel·lícula. La glucosa passa al torrent sanguini i és utilitzada pel nostre organisme per portar a terme reaccions d’obtenció d’energia, a l’interior de les nostres cèl·lules. La insulina, segregada pel pàncrees, és l’actriu principal, ja que és la clau que obre la porta a la cèl·lula perquè entri la glucosa.

Quan tenim diabetis tenim diferents factors que condicionen que aquesta glucosa entri dins la cèl·lula, i quan aquesta no pot entrar danya el nostre organisme: ronyons, ulls, cor, vasos sanguinis, pell, etc.

La diabetis tipus 1 es caracteritza per aparèixer habitualment en l’edat infantil, el pàncrees deixa de fabricar insulina i la nena o el nen s’ha de punxar aquesta insulina i seguir unes recomanacions dietètiques juntament amb la pràctica d’exercici físic.

La diabetis tipus 2 està associada a l’estil de vida. Els factors que poden elevar la probabilitat de desenvolupar-la són: antecedents familiars (predisposició genètica), sobrepès o obesitat associats a sedentarisme i haver tingut diabetis gestacional (durant l’embaràs), entre d’altres.

La Federació Internacional de la Diabetis (FID o IDF, por les seves sigles en anglès) estima la prevalença mundial de diabetis en 425 milions de persones d’entre 20 i 79 anys (8,8%) l’any 2017. Les previsions de la FID suggereixen que, a menys que s’implementin programes de prevenció, la prevalença mundial de la diabetis haurà augmentat fins al 9,9% el 2045, amb 629 milions d’afectats a tot el món. La diabetis tipus 2 suposa aproximadament el 85-95% dels casos diagnosticats de diabetis.
 
CAL SABER
LA IMPORTÀNCIA DE L'EXPERT I LA DETECCIÓ

Afortunadament els nostres metges de capçalera realitzen analítiques de cribratge per identificar aquelles persones que encara no han desenvolupat diabetis tipus 2 però tenen paràmetres que indiquen que sovint tenen el sucre alt en sang, és a dir, que fan allò que s’anomena hiperglucèmies. En aquest cas ens trobaríem en una situació de prediabetis.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts