x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Alimentació de tardor (II)

Coccions més calòriques amb el fred
Alimentació de tardor (II)

Alimentació de tardor (II)

Alimentació de tardor (II)

Actualitzada 04/11/2019 a les 18:00
I què pot fer la nostra dieta per ajudar-nos a adaptar-nos als canvis i alteracions dels bioritmes provocats per la tardor? Una dieta variada i equilibrada de fruites i verdures és fonamental. Durant la tardor la dieta ha de proporcionar suficient energia i ha de potenciar el nostre sistema immunològic. A poc a poc anirem introduint coccions més calòriques en funció de la baixada de temperatures. En aquest sentit, els llegums, com les llenties, estarien especialment indicats, recuperant a poc a poc els plats de cullera, fins a donar protagonisme als purés i les sopes. I aprofitem els carbassons i les carbasses, que es troben en el seu moment òptim de maduració.

Les llavors de la carbassa també tenen gran rellevància nutricional per la seva aportació en àcids grassos omega-3 i s’ha demostrat el seu efecte beneficiós sobre el càncer de pròstata. Utilitzem les fruites típiques de tardor, que són més calòriques i més riques en vitamina C, com ara raïm i cítrics, com la taronja, l’aranja i la mandarina, per tal de prevenir infeccions de les vies respiratòries altes i estar ben preparats per a l’hivern i la temuda grip. També són interessants fruites com les figues, riques en potassi, magnesi, calci, fòsfor i beta carotens (provitamina A). La magrana és una fruita amb un elevat poder antioxidant, amb un caràcter marcadament estacional. A més, és rica en vitamina C, beta carotè i vitamina A, K, fòsfor, ferro, coure, calci i potassi, així que no pot faltar a taula aquests mesos. Les castanyes són el fruit sec per excel·lència de la tardor i són riques en coure, potassi, àcid fòlic i vitamina E. I no ens oblidem dels moniatos, rics en beta carotè, coure i potassi, i el codony. I finalment els bolets, ja que alguns estudis apunten el seu efecte modulador del sistema immunitari, sobretot el xiitake, que no hauria de faltar als nostres plats. També és important prendre el sol en la mesura del possible, la llum és necessària per a la síntesis de vitamina D, i com ja hem vist regula els nostres bioritmes. Si no fem exercici és un bon moment per començar-ne a fer.
 
CAL SABER
PLATS DE CULLERA

Seguint amb una dieta variada i equilibrada, s’introdueixen plats més calòrics com els purés i les sopes. Els llegums estarien molt indicats.

FRUITES DE TEMPORADA
Contenen més calories i són més riques en vitamina C. Els cítrics, com la taronja o la mandarina, prevenen infeccions de les vies respiratòries.


PRENDRE EL SOL

La llum natural és necessària per a la regulació dels bioritmes de l’ésser humà. Fer esport a l’aire lliure és un bon moment per prendre el sol.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts