Alimentació de tardor (I)

Els processos fisiològics regits pel ritme circadiari

Alimentació de tardor (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada estació de l’any ens porta un clima diferent que influeix en el nostre metabolisme. La tardor és una estació caracteritzada pels canvis; el dia s’escurça, disminuint les hores de sol, i solen baixar de forma progressiva les temperatures, que es poden veure acompa­nyades d’un augment de les precipitacions. Els professionals de la salut mental ens diuen que en aquesta època de l’any prop d’un 10% de la població experimenta sentiments de tristesa, menys desig sexual i un alentiment en els processos mentals així com sensacions de falta d’energia, decaïment, cansament, somnolència... Les persones que pateixen una depressió poden experimentar un augment de la seva simptomatologia durant els mesos de tardor. És el que anomenem depressió estacional.

A què són deguts aquests canvis? Molts experts relacionen aquests canvis amb la variació de les hores de llum solar, i és que molts dels nostres processos fisiològics estan regits per un marcador de temps interior que coneixem amb el nom de ritme circadiari. Aquest és un cicle que dura aproximadament 24 hores, té una base genètica i està relacionat amb els períodes de llum i foscor. El sistema nerviós central té un paper important en aquesta regulació: a través de la retina, el cervell rep la informació de la llargada del dia (arribada de llum a la retina). Quan no és així, durant les hores de foscor, el cervell transmet aquesta informació a la glàndula pineal, que secreta melatonina, una hormona que és sintetitzada a partir de la serotonina –la qual està relacionada amb el benestar i que a la tardor i a l’hivern està en menor proporció en el nostre organisme–. La melatonina participa en una gran varietat de processos neuroendocrins i neurofisiològics. També s’ha descrit com a responsable dels canvis d’humor a la tardor, quan hi ha un canvi o un desajustament d’horaris. Són símptomes temporals però poden allargar-se fins que el cos es normalitza. El nostre organisme està preparat per adaptar-se a aquests canvis i alteracions dels bioritmes, però necessita temps per fer-ho.

LES HORES DE LLUM SOLAR

Els processos fisiològics es regeixen pel rellotge interior: el rime circadiari, relacionat amb el temps de llum i foscor. La retina ofereix la informació al cervell.

EL CERVELL I LES HORES DE FOSCOR

Quan l’òrgan que controla el sistema nerviós no rep la llum suficient aquest informa la glàndula pineal, encarregada de segregar la melatonina.

LA MELATONINA PER PROCESSAR

Aquesta substància està present en una gran part dels processos neuroendocrins i neurofisiològics i és la responsable dels canvis d’humor.

tracking