Ja no estan de moda les amanides? (I)

Cal evitar salses i potenciar l’oli d’oliva extra verge

Ja no estan de moda les amanides? (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quins són els components d’una amanida perquè resulti ser un plat únic?

Vegetals: aquests poden ser crus o cuits. L’amanida té mala premsa perquè en persones amb digestions lentes acostuma a provocar flatulències i retenció de líquids. Perquè no ens passi això i aprofitar a més molt més els nutrients d’aquests fulles preuades les triarem verdes fosques (més clorofil·la) i més petites (menys flatulentes). Exemple: ruca, canonges o amb un valor digestiu afegit com ara les endívies o l’escarola, que estimulen el sistema biliar i ajuden a digerir millor. A part, com més colors afegim, millor, pastanaga, cogombres, tomàquets… especialment interessant ens resultarà la remolatxa, ja que als nutricionistes no ens agrada parlar de superaliments, però aquest potser seria una excepció pel seu alt contingut en ferro i seleni.

Proteïna: aquest cop també pot ser animal i triarem preferentment carns magres (pollastre, gall dindi o, si volem ser més gurmets, magret) o làctics. El formatge tipus feta pot resultar molt interessant ja que és una gran font de calci i vitamina D, tant deficitària en el nostre país. Això sí, a condició de consumir-los sencers i en poqueta quantitat! Pel que fa a les fonts de peix varieu-ne les fonts i no sempre poseu tonyina, les sardines són riques en calci i ferro, els calamarsets contenen molta proteïna, els musclos són una bona font de minerals com el iode! Per què no afegir falafel (mandonguilles de cigrons amb espècies) o hummus (puré de cigrons) o daus de tofu prèviament marinats o arrebossats amb civada per donar-li un toc cruixent!

Greixos saludables: alvocat, llavors, fruits secs, olives, olis vegetals, aquests no poden faltar! El que sí que evitarem seran les salses ja preparades, vinagretes megacalòriques i gens realfood... aaah!, i no desbanqueu el que tenim més envejat per tots els països del món, l’oli d’oliva extra verge antioxidant!

Carbohidrats? Depèn… si és per dinar pot resultar interessant afegir pasta (millor al dente amb menor índex glicèmic, o de llegums –actualment al mercat trobem pasta de llenties, pèsols… que contenen més fibra i més proteïna que la pasta tradicional, ideal per a qui no acostuma a menjar llegums), també podem afegir arròs (millor integral o Basmati) o patata (feta al microones tardem 8 minuts i és ideal per a esportistes, rica en potassi) o de llegums (per a gent que mai en te prou i estaria menjant tot el dia resulten més saciants per la seva aportació en fibra i proteïna vegetal) o quinoa (per als qui busquen més exotisme). Si són per a la nit i volem vigilar la dieta millor ho deixem estar... i no afegim aquesta mica d’energia que sí que ens donarà empenta per passar la tarda però no ens resulta tan interessant per a la nit.

tracking