x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Aliments i estrès (II)

Els vegetals contenen ferro de menor absorció
Aliments per aconseguir una aportació adequada d'àcids grassos essencials

Aliments i estrès (II)

Aliments per aconseguir una aportació adequada d'àcids grassos essencials

Actualitzada 15/03/2019 a les 19:32
    Katia Durich
Els àcids grassos essencials i fosfolípids són necessaris per al desenvolupament i el funcionament del sistema nerviós i del cervell per la seva abundància en la membrana de les neurones.
Una aportació adequada d’àcids grassos essencials s’aconsegueix consumint oli d’oliva extra verge, oli de llavors, fruits secs, germen de cereals, alvocat, peix blau, fetge de bacallà (es ven en conserva i molt ric en vitamina D, antiinflamatòria i antidepressiva!), el rovell de l’ou (així que no el menyspreeu) o complements dietètics com l’oli d’onagra i el germen de blat.


FERRO

Les cèl·lules cerebrals utilitzen ferro per al seu funcionament normal a qualsevol edat i aquest mineral intervé en la funció i la síntesi de neurotransmissors. Per això, la deficiència en ferro es relaciona amb una menor capacitat de concentració, d’atenció i de memòria, i un rendiment escolar o laboral més baix.
Els aliments més rics en fer­ro són: cloïsses, escopinyes i semblants, peix blau, carns vermelles, patés, botifarra negra, llegums, fruits secs o cereals integrals i algues (spirulina). Els aliments vegetals contenen ferro de menor absorció per a l’organisme. Tot i això, combinant-los amb aliments rics en vitamina C o amb proteïnes augmentarem la seva absorció!


EL TRIPTÒFAN

La serotonina, també anomenada hormona de l’humor, és un neurotransmissor (missatger químic) relacionat amb el son saludable, l’estat d’ànim i el bon humor, i la seva concentració en el cervell és directament proporcional a la concentració de triptòfan en el plasma i el cervell. El triptòfan és un component de les proteïnes que ha de ser aportat necessàriament a través de l’alimentació i mitjançant un procés químic conjuntament amb vitamina B6 es transforma en serotonina.
Aliments rics en triptòfan són: ous, lactis, peix, carn, llegums (soja), fruits secs, fruita (plàtan, pinya, alvocat).


EXCITANTS I RELAXANTS

L’estimulant per excel·lència és la cafeïna, present al cafè, el te (teïna), les begudes de cola, el cacau i la xocolata (teobromina). El ginseng també és un potent excitant i s’afegeix a certes begudes estimulants o es consumeix com a complement. Així mateix, l’alcohol que contenen en més o menys quantitat les begudes alcohòliques altera el sistema nerviós perquè és un potent tòxic per a les neurones.
Les substàncies estimulants exciten però no nodreixen i, encara que momentàniament poden proporcionar certa ajuda, el seu ús continuat i exagerat acaba provocant desgast nerviós, esgotament i falta d’adaptació a l’estrès.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts