x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Oli de coco, si però quin, com i quant?

És un bon substitut de la mantega
Oli de coco, si però quin, com i quant?

Oli de coco, si però quin, com i quant?

Oli de coco, si però quin, com i quant?

Actualitzada 04/03/2019 a les 13:08
En els darrers temps s’ha popularitzat molt l’oli de coco, però anem a resoldre alguns dubtes i a veure quin, com i quant n’hem de menjar.
Primer de tot, i el més important, cal sempre buscar i consumir l’oli de coco verge, i si pot ser ecològic, ja que contràriament, a l’oli de coco que ha estat refinat (és el que trobem en molts productes processats, brioixeria industrial...) s’han emprat substàncies gens recomanables, juntament amb l’alteració de les seves propietats beneficioses.


Ens engreixa?

L’oli de coco verge és un aliment ric en calories. 1 cullerada sopera conté 100 kcal. Però curiosament no engreixa tant com podria semblar. Té un metabolisme especial, pel tipus de greixos que conté (àcids grassos de cadena mitjana (MTC), principalment àcid làuric). Una vegada digerits, aquests greixos passen directament a la sang i arriben als teixits, on es transformen en energia i les cèl·lules els poden fer servir sense que s’emmagatzemin en forma de greix. Això, però, no significa que en puguem menjar tant com vulguem.

Fa augmentar el risc cardiovascular?
Els estudis més recents indiquen que dels saturats, classificats com a dolents, no tots són iguals i que tot depèn de la longitud de la molècula. En el cas de l’oli de coco verge, que és un greix saturat, la major part, està en forma d’àcid làuric, el qual no repercutiria en els nivells de colesterol ni en la salut cardiovascular.

A més a més, conté un seguit d’antioxidants, amb efecte antiinflamatori.

A la cuina?
L’avantatge és que és un oli que en ser saturat és molt més estable que qualsevol altre, és a dir, tarda més a fer-se malbé, per tan és adequat per cuinar. El podem guardar fora de la nevera durant la major part de l’any.


A l’hivern estarà sòlid i dur i a mesura que pugi la temperatura ambiental, per damunt dels 25 graus, es desfà. Durant el temps que fa més calor el podem guardar a la nevera.


Quina quantitat?

Si decidim incorporar-lo a la dieta convé fer-ho progressivament, primer començant amb 1 cullerada de postres i anar augmentant la dosis fins a 1 cullerada sopera (màxim 2 o 3 de soperes repartides al llarg del dia). És un bon substitut de la mantega i la margarina i també per cuinar, però sense oblidar-nos, ni substituir-lo totalment, pel nostre excel·lent oli d’oliva verge extra. Si hi ha un problema de sobrepès no es tracta d’afegir més greixos a la dieta, sinó de saber compaginar i compensar adequadament uns nutrients i uns altres.

Prova de saltar unes verdures al wok amb una culleradeta d’ oli de coco verge.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts