Consells per a una dieta saludable i equilibrada

Cal tenir en compte diverses pautes d'alimentació

Consells per a una dieta saludable i equilibrada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per seguir una dieta saludable, variada i equilibrada, cal tenir en compte que sigui:

  • Moderada en proteïnes, amb una ració correcta i suficient dels següents aliments: carn (preferiblement blanca), peix (tant blau com blanc), ous o lactis i/o derivats (preferiblement baixos en greixos).
  • Més o menys rica en hidrats de carboni (pasta, arròs, pa...) en funció de l’activitat física que realitzem, ja que són els aliments que ens proporcionen energia. De manera general s’aconsella consumir aquest grup d’aliments per esmorzar, a l’hora de dinar, com a guarnició del segon plat, i després d’una activitat física intensa.
  • Escollir principalment els cereals integrals, ja que ens aporten fibra, la qual ens ajuda a regular el nostre trànsit intestinal i, a més a més, ajuda a regular els nivells de glucosa de la sang.
  • Reduir el consum de sucre simple refinat de la dieta, que trobem principalment afegit en els productes processats (brioixeria, begudes ensucrades, fruita en almívar, llaminadures...) amb la finalitat de prevenir malalties com la diabetis i l’obesitat.
  • Baixa en greixos saturats, que es troben principalment en els aliments industrials i processats, els lactis sencers, els formatges curats i les carns greixoses.
  • Rica en greixos insaturats (saludables) provinents del peix blau, els fruits secs (sobretot nous i ametlles crues) i les llavors de lli, sèsam, xia, etcètera.
  • Els aliments d’origen vegetal (verdures i fruita) han d’estar presents en pràcticament totes les ingestes del dia, ja que ens aporten les vitamines i els minerals necessaris per al nostre organisme.
  • En particular, abans i durant la temporada d’hivern cal fer una ingesta superior de vitamina C per augmentar les defenses del cos i combatre els catarros i augmentar el sistema immunològic. Aquesta vitamina principalment la trobem en les fruites cítriques (kiwi, taronja, llimona, mandarina...) i en les verdures crues, com el pebrot vermell, la coliflor i els espinacs, entre altres.
  • Realitzar una correcta ingesta hídrica a base principalment d’aigua. També es pot complementar amb infusions i/o liquats de fruita i verdura. Exemple: a mig matí, liquat de col, poma i llimona.
  • És important prendre l’hàbit alimentari de no saltar-se cap àpat, és a dir, cal realitzar les cinc ingestes al dia següents: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar.
  • I, finalment, és fonamental no oblidar que una dieta sana i equilibrada ha d’anar lligada de la mà de la realització d’activitat física constant. Es recomana realitzar exercici un mínim de tres vegades a la setmana durant com a mínim 45 minuts.

Així doncs, després de fer-vos quatre pinzellades sobre que consisteix una dieta equilibrada us deixo aquesta fotografia de la nova piràmide nutricional de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC).

tracking