x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Principis de l'alimentació saludable en homes

Una alimentació saludable és aquella a través de la qual es pot aconseguir un funcionament òptim de l’organisme i mantenir-lo.
A partir dels 40 l'home ha de tenir més cura de la dieta

Principis de l'alimentació saludable en homes

A partir dels 40 l'home ha de tenir més cura de la dieta

Actualitzada 16/02/2018 a les 14:07
Una alimentació saludable és aquella a través de la qual es pot aconseguir un funcionament òptim de l’organisme i mantenir-lo, és a dir, garantir un creixement i desenvolupament adequats en qualsevol edat i estat fisiològic al llarg de la vida, a més de permetre conservar o restablir la salut i reduir el risc de patir malalties.
Els principis bàsics d’una alimentació equilibrada són els mateixos independentment del sexe, però hi ha matisos que també poden ser importants, ja que les característiques estructurals i fisiològiques dels homes són diferents de les de les dones. Aquestes diferències es deriven principalment de factors genètics, socials i de la funció maternal, com els que s’exposen tot seguit:


-Major pes i alçada en homes, mentre que les dones presenten un percentatge més elevat de teixit adipós i zones d’acumulació exclusives, com el pit, els malucs i les natges, a causa de la diferent concentració d’hormones. Això provoca que les necessitats energètiques siguin diferents.


-Pèrdues de sang durant el cicle menstrual en dones.


-Possibilitat d’embaràs en dones.


-Risc més elevat d’osteoporosis en dones.


-Major massa muscular en homes.


-Les nenes comencen la pubertat dos anys abans que els nens.


-La fertilitat de la dona disminueix als 35 anys, mentre que els homes poden tenir fills gairebé fins al final del seu cicle vital.


-Els homes tenen el cor i els pulmons més grans i nivells majors de testosterona.

-Major preocupació per l’alimentació i la salut en les dones, tant en l’àmbit personal com de planificació familiar.

En el cas específic dels homes, és aconsellable seguir les següents recomanacions alimentàries:
–L’home fins als 40 anys tolera bé els excessos alimentaris i l’estrès en general. A partir d’aquesta edat, però, cal que tingui més cura de l’alimentació i segueixi els principis d’una dieta equilibrada.
–A partir dels 40, l’home és més propens a desenvolupar malalties cardiovasculars, a tenir el colesterol alterat i a augmentar el pes ingerint les mateixes calories. També té més tendència a atipar-se que la dona. Per això convé que moderi el consum de calories, sobretot a partir d’aquesta edat. I si no fa activitat física, que la reprengui o en comenci a fer una d’adequada.
–En general, els homes consumeixen menys fruita i verdura que les dones i també tendeixen a menjar més carn. Segurament per culpa de la falsa creença que ingerir més proteïnes és igual a una major massa muscular. Aquesta premissa no és certa a no ser que s’hi sumi l’exercici.
–Moderar molt la ingesta d’alcohol.
–El consum de magranes i tomàquets està especialment indicat per prevenir el càncer de pròstata, igual que les llavors de carabassa, que són una bona font de zinc i eviten trastorns d’aquest òrgan. Per això és aconsellable incorporar de forma regular als àpats algun d’aquests aliments.
- La vitamina C també ajuda a evitar les infeccions de pròstata, de manera que s’ha d’intentar incloure els cítrics al menú diari.
–Una baixa ingesta d’antioxidants també s’associa amb una baixa capacitat reproductora de l’esperma, motiu pel qual s’han de potenciar les fonts alimentàries d’origen vegetal, que tenen una major càr­rega d’antioxidants.
–Fins ara, la planificació alimentària de tota la família ha estat un espai ocupat gairebé exclusivament per la dona. Ja és hora, doncs, que l’home comenci a ocupar-se de la seva pròpia alimentació.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts