x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Consells nutricionals per al procès oncològic

L'objectiu principal durant un procés oncològic és aconseguir un bon estat de salut i mantenir-lo
Actualitzada 18/01/2018 a les 12:14
    Mònica Dicenta
L’objectiu principal durant un procés oncològic és aconseguir un bon estat de salut i mantenir-lo. Hauria de consistir en una alimentació adequada a les necessitats individuals, la pràctica d’activitat física diària i un estat emocional equilibrat.

És important que els consells i les recomanacions procedeixin de fonts fiables i en aquest sentit aconsello consultar la guia Recomanacions generals sobre l’alimentació durant el tractament del càncer, disponible a la web de la Fundació Alícia. Tot i així, cal tenir en compte que les guies no substitueixen les recomanacions del dietista-nutricionista del centre de referència del pacient. Abans d’iniciar qualsevol mena de dieta o règim alimentari, d’excloure alguns aliments o ingerir qualsevol producte o suplement alimentari, cal consultar sempre un especialista.
Dissenyar un pla alimentari durant un procés oncològic és complex, ja que implica tenir en compte els següents elements:

–La valoració de l’estat nutricional del pacient. És imprescindible utilitzar una escala de valoració; en aquest cas, la més indicada és la valoració global subjectiva (VGS).
–Quantificar amb una balança especialitzada de bioimpedància quina és la composició corporal quant al pes, l’índex de massa corporal, el greix, el muscle i l’aigua corporal.

–Saber si el pacient ha perdut pes en el moment del diagnòstic i quin és aquest percentatge.
–Conèixer quins són els seus hàbits i costums alimentaris i respectar-los al màxim.

–Valorar la sensació de gana, ja que determinarà la ingesta.
–Tenir en compte patologies associades, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.


El dietista-nutricionista ha de formar part de l’equip multidisciplinari, que sol estar compost d’oncòlegs, infermers, auxiliars d’infermeria, treballadors socials, fisioterapeutes i psicooncòlegs, per tal de fer el seguiment pertinent. I la dieta s’haurà d’adaptar en funció del procés oncològic.


Les persones que es trobin en un procés oncològic, hauran d’incorporar als aliments macronutrients (proteïnes, hidrats de carboni i greixos), micronutrients (vitamines i minerals), fibra i aigua, ja que el cos els necessita diàriament per fer front a la malaltia.

Una dieta suficient i equilibrada durant el procés oncològic ajudarà a mantenir el pes corporal i també un correcte estat nutricional i d’hidratació. Gràcies a ella, es tolerarà millor tant el tractament com els seus efectes secundaris i es podrà mantenir la qualitat de vida.

Com podem cobrir les necessitats nutricionals?
- Realitzar una ingesta fraccionada durant el dia, de 5 a 6 àpats. El de mig matí, el berenar i el ressopó ajuden a complementar la dieta.

- Incloure cinc racions de fruita i verdura al dia: dues o tres de fruita i dues de verdura, una de crua i l’altra cuita. Són la principal font de vitamines, minerals, fibra i antioxidants. S’aconsellen les de temporada i de proximitat.

- Assegurar la quantitat necessària de proteïnes, ja que el cos les utilitza per a la regeneració adequada dels teixits i el bon manteniment del sistema immunitari. S’obtenen de fonts animals, com el peix, els ous, la carn i els làctics, o de les fonts vegetals, com llegums, fruits secs, cereals i algues.

- Realitzar àpats energètics en què s’introdueixin aliments rics en hidrats de carboni, s’evitin els refinats i es doni prioritat als grans sencers, ja que són més rics en fibra, vitamines i minerals. En aquest grup estarien presents la quinoa, la civada, el mill, la pasta integral o de llegums, l’ar­ròs integral, el pa de cereals complets, el moniato i els llegums.

- Mantenir una hidratació correcta a base d’aigua, que es pot aromatitzar amb menta, llimona o cogombre; brous vegetals; infusions que no continguin teïna; o liquats de fruita i verdura.

- Utilitzar greixos de bona qualitat, preferentment l’oli d’oliva verge.
umenjar acompanyats sempre que puguem i en un ambient que ens resulti agradable. I recordar de mastegar bé els aliments perquè arribin triturats a l’estómac i facilitem l’absorció de nutrients en l’àmbit intestinal.

- Evitar aquells aliments que tenim tan a l’abast però que són superflus i ens aporten calories buides sense valor nutricional, com les begudes ensucrades, la brioixeria industrial, les carns processades amb un alt contingut de greix o el menjar ràpid.

- En cas de no tenir gana, són útils els enriquiments com l’ametlla en pols, els llegums, l’alvocat o una picada de fruits secs.

- Mantenir una correcta flora intestinal amb la quantitat necessària de fibra i de líquids, així com incorporant oli d’oliva en tots els àpats i realitzant l’activitat física prescrita per l’especialista. En alguns casos, serà necessari un tractament amb probiòtics orals.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts