Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Menjar saludable per a les festes

Cal racionalitzar el menjar i elegir opcions lleugeres

Menjar saludable per a les festes

Cal racionalitzar el menjar i elegir opcions lleugeres

Actualitzada 28/12/2017 a les 11:18
    Katia Durich
En dies d’àpats copiosos i coincidint amb l’arribada d’un nou any, és el moment de seguir oferint consells per gaudir plenament del menjar sense empatxos i proposar-se noves fites alimentàries per millorar la salut de cara a l’any vinent. Aquí van uns quants consells:
Amanida d’amargs: acompanyar els plats amb una mescla d’escarola, endívia, ravenets, all picat fi, magrana, oli d’oliva verge i vinagre de poma no pasteuritzat.
Salses digestives: el complement ideal per acompanyar els plats greixosos. Poden estar fetes a base de gingebre ratllat, ravenet o nap cru picant i amanides amb vinagre de poma no pasteuritzat (que té enzims digestius) i salsa de soja. Si els greixos segueixen posant-se’ns malament, podem acompanyar el menjar amb una cullerada sopera de lecitina de soja, que emulsiona i afavoreix la digestió.
Fruita fresca: la millor opció per a les postres, ja que després d’un àpat contundent s’agraeixen opcions refrescants i lleugeres. Procureu servir-la en porcions menudes i individuals. La pinya i la papaia ajuden a fer millors digestions.
Racions petites: sempre hi ha la possibilitat de repetir si el comensal ho vol. Tot aliment que quedi al plat acabarà a les escombraries. Per això, calen racions petites per evitar el malbaratament d’aliments.
Infusions d’herbes digestives: són molt reconfortants després dels àpats. Per exemple, la camamilla, la marialluïsa, el poliol... poden servir per fer la sobretaula.
Planificar la quantitat: si la celebració es fa a l’hora de dinar, proposar esmorzars i sopars lleugers, i a l’inrevés.
Sortir a passejar: és molt recomanable fer-ho abans o després dels àpats i, si podeu, aprofiteu per fer servir les escales en lloc de l’ascensor.
Propòsits per gaudir d’una millor salut: no fumar, reduir el consum d’alcohol, prioritzar la qualitat a la quantitat, deixar de banda els refrescos, els sucs comercials i els dolços industrials, limitar els aliments transformats, menjar hortalisses i fruita cada dia, fer més exercici, reduir l’estrès i gestionar millor les emocions. 

Algunes receptes:

VERDURES AMB ROMESCO
INGREDIENTS
Per a les verdures:
Hortalisses fresques com pastanaga, pebrot vermell i verd, api, ceba tendra...
Per al romesco:
-Mitja cabeça d’alls escalivats
-6 tomàquets escalivats
-2 pebrots escaldats
-30 grams de fruits secs tor­rats (ametlles i avellanes)
- Mitja culleradeta de pebre vermell dolç
- Oli d’oliva verge i vinagre
- Sal i pebre

ELABORACIÓ
Per fer el romesco, introduïu en una batedora els tomàquets sense pell ni llavors, els alls pelats, la polpa dels pebrots, els fruits secs tor­rats i el pebre vermell. Tritureu-ho tot i afegiu-hi l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre. Per fer les verdures, renteu-les i talleu-les en forma de bastons de la mateixa mida. Saleu-les una mica i serviu-les amb la salsa de romesco per anar-les sucant.

XAMPINYONS FARCITS
INGREDIENTS
- 8-12 xampinyons mitjans
- Mitja pastanaga
- Mig carbassó
- 1 tros petit de col verda
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre

ELABORACIÓ
Talleu els troncs dels xampinyons i buideu-los una mica. Renteu i piqueu els troncs. Peleu la verdura i piqueu-la ben menuda. En una paella, salteu-la amb els troncs picats, salpebreu-ho i reserveu-ho. Feu els xampinyons sencers amb un polsim de sal i un raig d’oli en una paella a foc viu fins que es daurin pels dos cantons. Ompliu-los amb les verdures.

TE DE NADAL
INGREDIENTS
- Te verd
- 1 branca de canyella
- 1 pessic de gingebre en pols
- 1 toc de pell de taronja ecològica ratllada
- Unes gotetes de suc de poma
- 2 ametlles
- 2 litres d’aigua calenta

ELABORACIÓ
Escalfeu l’aigua a 90 graus, apagueu el foc i introduïu-hi tots els ingredients: el te verd, que és diürètic; la branca de canyella, que és digestiva; el pessic de gingebre en pols, que també és digestiu i calmant; el toc de pell de taronja ecològica ratllada; les gotetes de suc de poma, que és un estimulant hepàtic, i les dues ametlles. Un cop tot a dins i barrejat, deixeu-ho infusionar durant dos minuts. El resultat té gust de galeta. Aquest te és ideal per servir després de qualsevol celebració durant les festes de Nadal.
 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts