L'ou, amic o enemic?

Es recomana menjar de 2 a 4 ous a la setmana

L'ou, amic o enemic?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ou és un aliment que ha estat desprestigiat durant molts anys, pel mite que feia pujar el colesterol. A part de tenir un munt de propietats, entre les quals hi ha la qualitat de la seva proteïna i el seu bon perfil de vitamines (A, E, D i B), minerals (zinc, ferro...) i antioxidants, en els darrers estudis s’han adonat que el colesterol que conté (en té força, 200 mg per unitat), no s’assimila tant com se solia creure, gràcies a la presència d’una substància que conté anomenada lecitina i en funció de com els cuinem i de la dieta amb què els acompanyem. No és el mateix incloure l’ou en una alimentació predominantment vegetariana que en una alimentació amb excés de proteïna i greixos animals.

Quants ous podem menjar?

És una qüestió que també ha generat controvèrsia. Hi ha models alimentaris que recomanen, en població sana, menjar un ou cada dia i altres que el limiten, perquè consideren que pot fer incrementar el risc cardiovascular. Una recomanació general: si no hi ha cap contraindicació, consumir de 2 a 4 ous per setmana.

Com manipular els ous?

Cal tenir present el perill de toxo-infecció per salmonel·losi. Quan els anem a comprar no els trobem refrigerats (no hi ha canvis bruscos de temperatura), però en arribar a casa sí que els hauríem de posar a la nevera. Millor si els desem a la part central i interna (i no pas a les oueres de la porta que són poc fresques) i els col·loquem amb la part més punxeguda cap avall.

Com saber si un ou és fresc?

Abans d’obrir-los, els frescos no suren en aigua. (Podeu fer la prova, posant-ne un dins d’un got amb aigua. Si sura és que no és fresc. Com més s’enfonsi, més fresc). Un cop el tenim obert, el rovell ha de tenir una forma bombada i estar situat sobre una clara densa.

Com reconèixer els ous ecològics?

Si és de color taronja, no ho és! L’ou ecològic és groc. Sí que és veritat que dins del groc hi pot haver diverses tonalitats, però mai taronja, perquè la producció ecològica no dona colorants a les gallines. Quant a la numeració, a la closca de l’ou hi ha d’haver un codi. Si comença pel número 0, el codi fa referència a la cria de producció ecològica. Si comença per l’1 és una gallina criada en espai gran. Pel 2, és una gallina criada en gàbia gran. I 3, una gallina criada en espai molt petit, pràcticament sense mobilitat.

*Berta Jiménez Bover és membre del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra

tracking