L'hora de la competició

Cal triar aliments saludables i fàcils de digerir

L'hora de la competició

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si bé la setmana passada us donàvem uns consells per tenir cura de l’alimentació dels petits esportistes, avui plantegem quines pautes cal seguir el dia que tenen competició.

Així doncs, els àpats dels dies de competició no han de ser gaire diferents dels que facin durant els dies d’entrenament. L’important és triar aliments saludables, energètics i fàcils de digerir que permetin un bon rendiment. Algunes pautes generals són:

Arribar ben hidratat a la prova. Per aconseguir-ho, procurar beure, principalment aigua o beguda isotònica (en el cas que la prova duri més d’1 hora 30 minuts o sigui molt intensa) fins la mitja hora abans la prova.

L’últim àpat abans de la prova haurà de fer-se entre 2 i 3 hores abans de la prova i haurà de ser de fàcil digestió. L’àpat pot consistir en una font de carbohidrats complexos (arròs, pasta, patata...), una quantitat moderada d’un aliment proteic baix en greix (carn blanca, peix, ous...) i una petita quantitat de verdura. Un excés de verdura podria dificultar la digestió per l’elevat contingut en fibra.

En el cas de tractar-se d’una prova que es realitza al matí caldrà fer un esmorzar a base de cereals, un làctic (sempre que se n’hagi comprovat tolerància prèviament), una fruita i opcionalment una font de proteïnes.

Algun exemple d’esmorzar previ a una prova podria ser pa torrat amb formatge fresc i un suc de taronja natural o un batut de iogurt i plàtan i 4 galetes senzilles.

Cal saber:

1.Durant la prova, ben hidratats:Cal hidratar-se bé des de l’inici. Amb petits glops cada 15-20 minuts d’aigua o beguda isotònica i si la prova dura més d’1 hora, ingerir algun aliment.

2. Recuperació postexercici:En acabar, cal reposar energia i aigua amb líquids i carbohidrats simples, com fruita, barretes energètiques, sucs o un batut de iogurt amb fruita.

*Mercè Gómez és membre del Col·legi de Dietistes

tracking