Un món dins nostre: la macrobiota

Per cada cèl·lula humana n’hi ha deu no humanes

Un món dins nostre: la macrobiota

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La microbiota humana és el conjunt de microorganismes que han colonitzat l’ésser humà i han evolucionat fins a adaptar-s’hi. Actualment se n’han pogut identificar més de 4.000 espècies diferents. En aquest procés evolutiu i altament adaptatiu els microorganismes han arribat a desenvolupar un paper molt significatiu en la supervivència de l’ésser humà. Participen en la digestió i en l’estimulació de la resposta immunològica, també sintetitzen algunes vitamines del grup B, vitamina K i àcids grassos de cadena curta essencials per al tropisme del mateix intestí, és a dir, per al seu moviment com a resposta a un estímul.

La seva contribució al bon funcionament de l’organisme ha arribat a ser del tot imprescindible, fins al punt que ens hauríem de replantejar la clàssica concepció d’individualitat i començar a considerar el nostre organisme com una estructura molt més complexa que s’ha de concebre en la seva totalitat i no només en el vessant únicament “humà”. Per fer-nos una idea de la importància d’aquesta relació simbiòtica entre nosaltres i aquests bacteris, per cada cèl·lula humana al nostre organisme n’hi ha 10 de no humanes. Així doncs, el genoma bacterià al nostre organisme és aproximadament 150 vegades més gran que no pas el propi. Només al nostre tracte digestiu (principalment a l’intestí gruixut) aquests bacteris representen entre 1 i 1,5 kg de pes. Constitueixen, a més, entre un 1% i un 3% de la massa corporal total.

Actualment hi ha nombrosos estudis que relacionen una microbiota intestinal alterada amb certes malalties d’origen immunològic o l’obesitat. També se sospita de l’existència d’un estret vincle amb casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, i fins i tot es postula la influència que pot tenir en el nostre comportament. Tots tenim una flora intestinal que ens és pròpia i ens caracteritza des del moment del naixement.

Finalment, convé destacar que l’alimentació té una influència directa sobre la microbiota, i pot modificar el tipus i el nombre de bacteris que habiten l’intestí i contribueixen a la salut global de l’organisme.

Consells per tenir una bona salut intestinal:

- No abusar dels antibiòtics ni dels laxants.

- Seguir una dieta rica en fibra, amb 5 racions de fruites i verdures al dia.

- Prendre dos lactis fermentats al dia (bifidobacteris i lactobacils).

- Potenciar el consum d’aliments fermentats: formatges, xucrut, miso i tempeh.

- Consumir llegums entre 3 i 5 cops a la setmana.

- Incloure a la nostra dieta fruits secs i llavors.

- Moderar el consum d’alcohol i els greixos alimentaris.

tracking