La impressió d'aliments (II)

El sistema evita el malbaratament alimentari

La seguretat és un dels principals punts febles de la impressió d'aliments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Repassem els principals avantatges de la impressió d’aliments:

Nutricionals. La dieta que seguim diàriament té un gran impacte en la nostra salut. Un dels aspectes més interessant de la impressió 3D és que permet desconstruir els aliments, modificar el seu contingut nutricional, reconstruir-los novament mitjançant impressió i presentar-los en la forma que es desitgi, de manera que el resultat sigui més satisfactori, per exemple per a la població infantil o la gent gran que no tolera determinades textures o presenten determinades aversions alimentàries.

Reduir el desaprofitament d’aliments. El sistema permet ajustar molt millor la producció d’aliments a les necessitats reals de les persones.

Utilització d’altres fonts de proteïnes, com els insectes. Si bé hi ha una gran antipatia cap als insectes en el món occidental, aquests són uns valuosos portadors de proteïnes. Els insectes són més respectuosos amb el medi ambient perquè produeixen menys metà i usen menys aigua. Amb l’ajuda de la impressió 3D, els insectes, inicialment poc apetibles, poden ser utilitzats en la cuina, adquirint una forma més atractiva amb l’ajuda de les noves tecnologies.

Pel que fa als desavantatges, trobem els següents:

La difícil acceptació per part del públic en general. Qualsevol projecte que impliqui un canvi de comportament, especialment en termes alimentaris, necessita molt temps per ser acceptat i implementat.

La seguretat. Un altre punt en contra es deriva de respondre a la pregunta de si aquests sistemes són segurs. La seguretat està en el dispositiu que es fa servir. Aquest ha de ser específic per a aliments i, per tant, s’ha de poder netejar amb facilitat. Si no és així, el risc de toxiinfecció és molt elevat. Com altres sistemes de producció, un dels problemes que poden aparèixer és l’acumulació de bacteris en el sistema. Es considera que fins i tot les impressores millor dissenyades poden tenir petits espais on els aliments poden arribar a aglutinar-se i, per tant, desenvolupar-se bacteris. La neteja és fonamental en aquest aspecte, ja que d’ella dependrà que no es formin restes de menjar. A més, els ingredients que s’utilitzin han de tenir una consistència que permeti que s’eliminin íntegrament pel sistema.

Tant la tecnologia com les persones encara no estan a punt per tenir una impressora d’aliments en 3D a la cuina, però segurament és només una qüestió de temps.

Una darrera reflexió: si menges algun aliment processat com galetes, pizzes o gelats, per posar un exemple, pràcticament ja estàs menjant aliments impresos en 3D. El menjar es transporta a través d’una màquina i s’aboca en un motlle, i s’acaba empaquetat.

Amb la impressora 3D al nostre abast podrem prendre la decisió de quants o quins aliments farem servir.

*MARC GIL

Dietista*

tracking