'Snacks' saludables

Els piscolabis són importants en la nostra dieta

Si fem una bona tria, un 'snack' pot sumar nutrients

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Segurament esteu familiaritzats amb la paraula snack, ja que es tracta d’un anglicisme molt utilitzat actualment per denominar aquells aliments que ingerim entre àpats. És important revisar tot el que mengem, ja que pot ser decisiu a l’hora de considerar si una dieta és saludable i està equilibrada.

Si bé els snacks s’associen a les patates xips de bossa o altres processats similars, plens de sal, sucre i greixos, un snack no és més que un aliment o preparació relativament petita, que prenem a mig matí o mitja tarda, o potser abans d’anar a dormir, si ja ha passat molt de temps des del sopar. En termes generals, el consum de piscolabis és important en la nostra dieta, ja que ens permet aconseguir un bon fraccionament d’ingestes, no arribar als menjars principals amb tanta gana i mantenir l’aparell digestiu ocupat i en activitat.

Els beneficis del consum de snacks depenen de l’elecció que en fem. En tot cas, són una bona oportunitat per prendre la ració de fruita o lacti que no hem menjat abans. Si triem bé el nostre snack és una opció per sumar nutrients!

Un snack ideal podria ser una peça de fruita o verdura (com a aportació de vitamines i fibra), un lacti –iogurt, quefir, formatge fresc, etc.– (com a proteïna) o un grapat de fruits secs (greixos bons que a més ens ajuden a saciar-nos).

Aquests són alguns dels aliments que poden servir:

1. La fruita. Menjar una fruita fresca ens mantindrà saciats fins al pròxim menjar i ens donarà aquell punt dolç que sovint ens demana el cos.

2. Fruits secs. Són un excel·lent aliment per ser font d’energia, greixos saludables i fibra. Es recomana el consum d’un grapat al dia, preferiblement sense salar i sense torrar (o torrar-los a casa).

3. Lactis. Podem prendre un got de llet, un iogurt, una porció de formatge fresc, mató, formatge batut... Hi ha múltiples opcions a l’abast. A més, es poden complementar amb fruita fresca o seca i/o fruits secs.

4. Verdures. Aporten fibra, vitamines, minerals i un gran percentatge d’aigua. Es poden elaborar, per exemple, untables d’albergínia o de carxofes per prendre amb torrades o bastonets de pa.

5. Llavors. Igual que els fruits secs, són excel·lents per complementar altres aliments ja que ofereixen fibra, greixos bons i micronutrients. Les llavors de sèsam torrades estan molt bones en el iogurt i les pipes de carabassa són un altre snack per picar de manera saludable.

6. Sandvitxos. Si ens ve de gust un sandvitx, per què no apostar per una combinació saludable? És preferible triar pans integrals. Dins podem posar-hi enciam, tomàquet, alvocat, humus, ous (en els seus diferents formats: regirats, durs, en truita), tonyina, untables de verdures, etc. Aquests aliments, a més de donar-nos energia i saciar el nostre apetit, són deliciosos a qualsevol hora.

tracking