Un aliment essencial: l'ou (II)

Els ous han de portar a la seva etiqueta la informació obligatòria definida a la legislació comunitària

L'etiqueta informa del tipus de criança de la gallina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les recomanacions en adults sans que segueixen una alimentació saludable i que, per tant, prioritzen el consum de fruita, verdura, llegums, cereals integrals, i que incloguin a la seva alimentació fruits secs, peix i oli d’oliva verge extra, és d’un ou al dia.

Per a totes aquelles persones que tenen els valors de colesterol elevats, tradicionalment es recomana evitar aquest tipus d’aliments, pel contingut en colesterol. Però les evidències d’avui en dia ens diuen que aquelles persones amb malalties cardiovasculars, diabetis, colesterol elevat o antecedents familiars d’arterioesclerosi poden consumir fins a quatre ous a la setmana sense cap problema. En el cas de nens es recomana que consumeixin entre dos i quatre ous a la setmana.

Els ous han de portar a la seva etiqueta la informació obligatòria definida a la legislació comunitària que, entre altres indicacions d’interès, aconsella mantenir-los refrigerats després de la compra i ens informa de la data de consum preferent. Només els ous que tenen un codi a la closca són els que ofereixen seguretat alimentària al consumidor i traçabilitat, és a dir, ens permeten saber d’on provenen.

El primer dígit del número ens dona la informació més important: ens informa de com ha viscut la gallina durant el període en què s’ha obtingut l’ou:

–Si el primer número és un 3, fa referència que la producció d’ous s’ha fet en granges on les gallines es troben en grups dins de gàbies petites sense poder-se moure.

–En el cas que el dígit sigui un 2, significa que les gallines han estat vivint al terra i s’han pogut moure, però que continuaven en llocs tancats.

–Si trobem el número 1, les gallines viuen al terra i es poden moure, a més a més se’ls deixar estar a l’aire lliure. Són les gallines camperoles.

–El número 0 fa referència a la producció ecològica. Les gallines es crien a l’aire lliure i la seva alimentació és a base de pinso ecològic.

Les dues lletres que segueixen el primer dígit asse­nyalen el país de la UE d’on procedeixen els ous, i els següents vuit dígits són més precisos: els dos primers identifiquen la regió, els tres següents el municipi on es troba la granja, i els tres últims es refereixen a la granja en particular.

L’ou és un dels aliments més complets, un ingredient bàsic a l’alimentació i a la cuina. És fàcil de preparar i té una relació qualitat nutricional/preu molt bona. Per tant, és un aliment que no ha de faltar al nostre rebost.

No és recomanable menjar ous en cru per seguretat alimentària i perquè el nostre sistema digestiu no pot digerir i assimilar bé la clara crua. Per això, la maionesa i altres salses que es fan amb ou cru s’han de consumir immediatament o en 24 hores si les mantenim al frigorífic.

tracking