x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Un aliment essencial: l'ou (I)

L'ou és una gran font proteica que ens ajuda amb la regeneració cel·lular, el desenvolupament i el manteniment de la massa muscular
Tant la clara com el rovell contenen nutrients bàsics

Tant la clara com el rovell contenen nutrients bàsics

Tant la clara com el rovell contenen nutrients bàsics

Actualitzada 01/11/2022 a les 11:14
L'’ou és un aliment proteic d’alt valor biològic i molt nutritiu. Conté una mitjana de 6,4 grams de proteïna d’alta qualitat (amb tots els aminoàcids essencials) per cada unitat, i la seva composició de greixos és recomanable des d’un punt de vista nutricional.

La clara és la part incolora que es troba al voltant del rovell, i la seva composició és principalment aigua i proteïnes. Les proteïnes que trobem a la clara crua no es digereixen completament, i per aquest motiu s’han de coure per assimilar tots els nutrients.

El rovell és la part central i ataronjada de l’ou. Els pigments carotenoides tenen propietats antioxidants i són els que li donen aquest color característic. En la composició trobem que conté aigua i proteïna, però destaca per tenir un perfil més ric en greixos de bona qualitat i amb major proporció d’àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats que saturats i també aporta àcid oleic, linoleic i omega 3. Al rovell també hi trobem vitamines liposolubles (A,D,E,K), colina, àcid fòlic, vitamina B12 i diversos minerals, entre altres.

Si parlem en termes generals, l’ou és una gran font proteica que ens ajuda amb la regeneració cel·lular, el desenvolupament i el manteniment de la massa muscular, i també ens aporta una gran quantitat de greixos saludables que ens ajuden a mantenir el colesterol bo (HDL) en sang. Molta gent pensa que el colesterol no és bo, però la veritat és que és fonamental per al funcionament del cos.

Podem destacar la vitamina D, present de forma natural i deficitària en gran part de la població. Aquesta vitamina ens ajuda a tenir uns bons dipòsits de calci als ossos. També és important la presència de la colina, que és necessària per a la formació i el funcionament normal del cervell i el sistema nerviós. Durant l’embaràs, les necessitats de colina augmenten, ja que és un nutrient essencial per al desenvolupament òptim del fetus: per a la formació i desenvolupament cel·lular, del seu sistema nerviós i per preservar la salut de la placenta.

L’ou conté molts nutrients i components bioactius que tenen un paper important en el manteniment de la salut, en la prevenció i desenvolupament de diferents malalties cròniques, com ara la degeneració macular i les cataractes associades a l’edat, la malaltia cardiovascular, l’obesitat, la hipertensió o la síndrome metabòlica.

La inclusió de l’ou a la dieta és molt interessant i necessària, tant des del punt de vista nutricional com dels beneficis que aporta a la salut. La setmana vinent veurem quina és la quantitat òptima d’ous que cal consumir i també com funciona el sistema d’etiquetatge d’aquest producte.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts