Canviar la dieta per adaptar-la al temps (I)

Hi ha una relació directa entre nivell econòmic i obesitat

La malnutrició infantil va créixer amb la crisi del 2008

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Últimament tots ens hem adonat de la inflació de preus, ja sigui en productes frescos com en processats, i és que sortir a fer la compra amb el mateix pressupost de fa un any sembla missió impossible! Però, com podem seguir cuidant la dieta si tenim menys recursos?

El dret a una alimentació adequada, autònoma i digna, i no només poder menjar, és un dels drets establerts a la Declaració dels Drets Humans de 1948. Diu: “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ella i la seva família, la salut i el benestar, especialment pel que fa a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i serveis socials necessaris.”

Hi ha una relació directa entre el nivell econòmic i l’obesitat. Com menys recursos, més obesa és la població, ja que s’acaba consumint habitualment aliments ultraprocessats rics en sucres, greixos no saludables i un excés d’snacks, refrescos, brioixeria, pasta… que es poden comprar a preus molt reduïts. Això va en detriment d’un consum freqüent de fruites, verdures i productes integrals. En aquests casos, l’obesitat va associada a una malnutrició oculta, una manca de vitamines i minerals que deriva d’aquesta alimentació desequilibrada i sense aliments frescos.

En la crisi econòmica del 2008 ja es va observar un increment en la malnutrició infantil, perquè va créixer el nombre d’infants que no tenien accés a una alimentació prou equilibrada i rica. I és que l’obesitat en la infància i l’adolescència té conseqüències greus tant a curt com a llarg termini. Els infants obesos tenen moltes probabilitats de desenvolupar diabetis de tipus 2, hipertensió i dificultats per dormir i, a llarg termini, poden esdevenir adults amb més risc de tenir afectacions cardiovasculars, problemes articulars i, fins i tot, de patir una mort prematura.

La setmana vinent farem un repàs a algunes recomanacions per a una alimentació saludable, atractiva i de baix cost.

*KATIA DURICH

Dietista i nutricionista Núm. col. 0706*

tracking