Els perills de les dietes miracle (I)

La pèrdua de pes és molt brusca i posa en perill la salut

Passat l'estiu molta gent es vol aprimar de forma ràpida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els canvis en les rutines diàries, en els horaris i en els hàbits d’alimentació fan que ens engreixem una mitjana de dos a tres quilos entre els mesos de juliol i agost. I, és clar, arriba la tardor, i amb ella, les ganes de perdre pes. Moltes persones volen eliminar aquests quilos de més de manera ràpida i senzilla i acudeixen a dietes miracle que no són bones per a la salut i que provoquen el temut efecte rebot. Aquests règims es caracteritzen per una ingesta de poques calories, que provoquen una pèrdua de pes molt brusc posant en perill la salut.

Entre les dietes miracle més freqüents cal destacar:

Dietes de poques calories: són règims en els quals s’ingereixen molt poques calories, 500 kcal o menys, repartides al llarg del dia. Són dietes anomenades de xoc i els seus efectes són molt perjudicials per a la salut si es mantenen per un llarg període de temps. És difícil consumir tots els nutrients que es necessiten en una dieta de menys de 1.300 kcal. Aquestes dietes afebleixen el sistema immunitari i augmenten la probabilitat d’emmalaltir.

Dietes d’un sol aliment: són dietes basades en el consum d’un aliment en concret, com el pollastre o l’ou. Les que més de moda estan són les que es basen en verdures o fruites com la poma o la carxofa, que poden provocar molts dèficits alimentaris. Aquest tipus de dietes causen estats de carència, ja que un sol aliment no pot cobrir els nutrients que el cos necessita, i poden provocar anèmia, problemes intestinals, irritabilitat, sequedat de pell, caiguda de pèl o ansietat.

Dietes excloents: parlem de dietes excloents per referir-nos a aquelles que exclouen un aliment concret, com poden ser els hidrats de carboni, sense diferenciar els bons dels dolents. Amb aquest tipus de dietes augmenta el colesterol dolent, i a més es perden nutrients associats als carbohidrats procedents de les fruites o dels cereals integrals, com són la fibra i moltes de les vitamines i minerals. Això pot fer que l’organisme no funcioni adequadament.

Dietes del grup sanguini: sembla increïble, però hi ha dietes que es basen en el grup sanguini. Així, segons el grup que es tingui cal prendre uns aliments concrets: els del grup sanguini 0 han de prendre carn i evitar els lactis, els de l’A han d’evitar la carn i menjar més peix, els del grup B toleren millor tots els aliments i tenen menys restriccions. Evidentment que això no té cap base científica.

Dietes hiperproteiques: la dieta hiperproteica consisteix a ingerir totes les proteïnes que es vulgui evitant prendre hidrats de carboni, i fins i tot, en les més radicals, verdures i fruites. Es perd pes ràpidament pel fet que les proteïnes sacien i l’organisme obté energia a través de la crema de greix emmagatzemat. Però amb aquesta dieta el cos tendeix a deshidratar-se i els ossos poden descalcificar-se. A més, poden produir-se càlculs, pedres i, per un augment del consum de purina, existeix el risc de patir malalties com la gota. També s’alteren les funcions renals, hepàtiques i endocrina.

tracking