Vestir de manera conscient

Es calcula que cada europeu consumeix 34 peces de roba a l’any i que en llença uns 12 quilos a les escombraries

El consum de roba responsable defineix l''slow fashion'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Es calcula que cada europeu consumeix 34 peces de roba a l’any i que en llença uns 12 quilos a les escombraries. L’estadística es dispara als Estats Units: de mitjana, cada ciutadà es desprèn de 31 quilos l’any. L’anomenada fast fashion, roba assequible i sovint de poca qualitat, que respon a tendències que canvien a l’accelerat ritme que imposen celebrities i instagramers, comporta un impacte en el medi ambient que el nostre planeta no pot permetre’s. Si a aquest còctel hi afegim les denúncies que han rebut algunes marques i proveïdors per les males condicions laborals dels seus treballadors, sembla que la moda perd qualsevol punt de glamur.

Al rescat del medi ambient i les consciències, apareix la moda slow, un concepte nascut sota el paraigua de l’slow movement, que es va iniciar a Itàlia per reivindicar una forma de preparar i gaudir el menjar més saludable. De la mateixa manera, vestir moda slow significa apostar per peces i marques realitzades amb materials orgànics, fabricats localment, amb processos artesans i no contaminants, unes condicions laborals dignesi una qualitat i estètica aliena a les modes.

Aquesta tendència, asseguren els experts, arriba d’una demanda dels consumidors, cada vegada més conscients del costós preu que realment amaguen les samarretes de 5,95 euros.

La filosofia de l’slow fashion es pot resumir en aquest decàleg:

1. Oposar-se a la moda convencional i a les tendències que canvien d’un dia a l’altre. Apostar per talls i estils més atemporals, que ens serveixin tant per avui com per a la temporada que ve.

2. Donar suport a marques petites i creadors emergents.

4. Potenciar el reciclatge, comprant roba de segona mà. Rebutjar les peces que ja no fem servir de forma correcta, és a dir, als contenidors de roba.

5. Consumir peces elaborades amb matèries primeres naturals i materials creats de forma sostenible.

6. Triar roba produïda de manera ètica.

7. Unir-se a la tendència DIY (do it yourself, fes-ho tu mateix): aprèn a cosir o teixir les pròpies peces i complements. És una forma d’aprendre l’esforç de temps i recursos que comporta la confecció de roba.

8. També en moda, menys és més: comprar menys peces de major qualitat, a més de resultar més sostenible, ens ajudarà a estalviar a llarg termini.

9. La informació és poder! Investiga sobre la procedència dels materials i pregunta sobre les condicions laborals de les marques que t’agraden… No són transparents sobre aquestes qüestions? Desconfia i aposta per altres marques.

10. Recicla! La moda sostenible és lluitar contra l’acumulació de roba en els nostres armaris (i abocadors) defensant l’opció de consumir roba de segona mà, per tal de donar una nova vida a les peces.

tracking