La salut en mans d'un robot

El robot MIRA serà capaç d'operar de forma autònoma i remota una persona que es trobi a l'espai

El robot no podrà operar sol fins d'aquí a 50 anysROBOT MIRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Enmig de les investigacions de la NASA al planeta Mart, els científics sostenen les diverses situacions en què es podrien trobar els astronautes que emprendran el llarg viatge amb l’objectiu de deixar la seva petjada al planeta vermell. Un viatge que, depenent de la velocitat del llançament de la nau, podria allargar-se entre uns 150 i 300 dies, deixant temps als tripulants per ser diagnosticats, per exemple, d’apendicitis, i de necessitar intervencions a mig camí del seu destí.

La NASA creu que MIRA, un petit robot quirúrgic, podria ser la solució a aquestes situacions. S’espera que el robot, que està sent desenvolupat per investigadors de la Universitat de Nebraska, sigui capaç d’operar de forma remota i també autònoma. Una característica molt necessària en el decurs de viatges a l’espai profund, ja que en aquest darrer cas el control remot del robot no seria possible pel retard en les comunicacions.

Segons els seus creadors, l’aparell podria realitzar intervencions quirúrgiques de poca complexitat de forma autònoma i ser controlat de forma remota a llarga distància en les intervencions que requereixin un especialista durant tot el procediment. S’estudia que aquestes intervencions remotes puguin ser útils en cas d’establir en un futur una colònia al planeta Mart. Amb els serveis d’aquest robot, un especialista podria dirigir una cirurgia en el planeta vermell, a quilòmetres de distància d’un quiròfan de la Terra. Un escenari que els científics apunten que també es podria aplicar al nostre planeta, portant “fins i tot a evitar que els metges s’hagin de desplaçar d’un lloc a l’altre per tal de desenvolupar la seva feina”.

Tot i això, els investigadors encara tenen molta feina per fer. La NASA i l’exèrcit dels Estats Units haurien realitzat diverses aportacions monetàries per impulsar el desenvolupament del robot cirurgià i el repte dels seus creadors és ara adaptar la seva carcassa perquè sigui prou robusta per suportar les complicades condicions d’enlairament de la nau.

El següent pas perquè el robot MIRA pugui ser utilitzat és que superi les estrictes proves a la Terra i a l’espai per garantir el seu bon funcionament. En aquest cas, el 2024 l’aparell serà provat a l’estació espacial en òrbita dels Estats Units, la ISS. Un cop a bord, els científics avaluaran per primer cop el seu funcionament i l’aniran preparant per a futures operacions de forma remota i sense assistència.

De totes maneres, els investigadors creuen que encara falta molt perquè el robot pugui fer aquesta mena d’intervencions. Com a mínim, 50 anys o més.

tracking