x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Els beneficis de les olives

Contenen àcids que redueixen els riscos cardiovasculars
Les olives negres tenen major valor nutricional

Les olives negres tenen major valor nutricional

Les olives negres tenen major valor nutricional

Actualitzada 02/07/2022 a les 12:42
Les olives pertanyen a la família de les oleàcies i són el fruit de l’olivera, arbre de context mediterrani i procedent d’Àsia Menor. Es consumeixen en fresc o moltes en forma d’oli. Perquè siguin comestibles, cal sotmetre-les a tractament, ja que contenen oleuropeïna, una substància que aporta un sabor molt amarg que fa que no siguin gens agradables al paladar. Per tant, és millor resistir-se a la temptació i evitar menjar olives directament de l’arbre.

Les olives tenen un alt valor nutricional, ja que el 70% de la seva composició són àcids grassos monoinsaturats i el 99% d’aquests són àcid oleic (omega 9), on resideixen la major part de les seves propietats beneficioses. S’ha demostrat que la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra redueix en un 30% els esdeveniments cardiovasculars. Les olives també contenen omega 3 i omega 6.

Cal tenir en compte que les olives negres posseeixen un valor nutricional més alt, ja que, en recol·lectar-se en el procés de maduració més tardà, conserven més beneficis.

Les olives són riques en sodi, i en menor quantitat en ferro i calci. També contenen petites quantitats de vitamines del grup B i vitamina E. Aquesta vitamina contribueix a la protecció de les cèl·lules enfront del mal oxidatiu.

També són font de vitamina A, la qual ens ajuda a mantenir un bon estat dels teixits i la vista. El seu alt contingut en fibra les converteix en un aliment saciant i que afavoreix el trànsit intestinal. El consum d’olives, així mateix, també protegeix de l’oxidació de les lipoproteïnes de baixa densitat (colesterol LDL o colesterol dolent), de la seva posterior acumulació i de l’enduriment de les parets arterials.

Amb tot, també cal tenir en compte algunes contraindicacions. Les olives contenen alts nivells de sodi, de manera que les persones que pateixen hipertensió arterial han de moderar el seu consum. Per tal de reduir l’alt contingut en sal, es recomana esbandir les olives en aigua i prendre’n només unes quantes al dia, entre sis i set (uns 25 g).

El principal mite sobre les olives és que engreixen molt, i no és cert. El motiu d’aquesta afirmació és que són riques en greixos, però cal saber que són greixos saludables, poliinsaturats, que aporten grans beneficis. Estem d’acord que no cal abusar del seu consum, però les recomanacions ens diuen que set olives al dia ens aportaran benestar cardiovascular i una dosi extra de ferro i vitamines.
 
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts