L'eix entre l'intestí i el cervell (I)

Podem considerar l’intestí un ‘segon cervell’

L'estrès és un dels pitjors enemics de la microbiota

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nostre tub intestinal està ple de bacteris, microbis i cèl·lules nervioses que es comuniquen amb el nostre cervell d’una manera molt directa. Tots hem sentit o llegit en algun lloc allò que l’intestí és el nostre segon cervell, oi? Doncs efectivament, el sistema nerviós encarregat de controlar l’aparell digestiu és capaç d’actuar com a entitat independent de la resta del sistema nerviós. I això no vol dir que vagi per lliure, sinó que hi ha una comunicació constant amb la base del nostre cervell.

Els nervis del tub digestiu són els encarregats de passar informació al cervell sobre si tenim gana o no, si estem sota els efectes de l’estrès, si hi ha algun microorganisme al nostre aparell digestiu que no hi hauria de ser... I en aquest flux d’informació hi participen una gran quantitat de substàncies químiques i hormones com, per exemple, la serotonina o la dopamina.

Segur que n’heu sentit a parlar, de la serotonina i la dopamina. Tenim tendència a relacionar aquestes substàncies amb el cervell però el 90% de la serotonina es produeix en la mucosa intestinal i el 50% de la dopamina, també. Aquestes hormones, així a grans trets, estan relacionades amb la felicitat, el plaer, la sensació de calma, el benestar i la relaxació. Així que ja podem dir que menjar és un estat de felicitat amb dades empíriques!

I de la mateixa manera que un bon estat intestinal ens proporciona aquests estat de benestar, si els nostres intestins estan afectats negativament hi haurà repercussions en el nostre estat d’ànim.

Un dels pitjors enemics de la nostra microbiota intestinal és l’estrès. Si tenim un estat d’estrès continu, la digestió deixa de ser una prioritat. En aquest sentit, el procés digestiu s’alenteix i això afecta la microbiota. Hi haurà un canvi en els microbis del nostre intestí, fet que pot ocasionar que aliments que normalment digerim bé sota l’estrès no sigui així. Això pot provocar digestions pesades, gasos, inflor, alteracions de la femta... Molta gent nota que amb l’estrès li fa mal la panxa o que té diarrea o restrenyiment. Ara ja sabem que no és casual.

*XÈNIA SINFREU BERGUÉS

Dietista-nutricionista

Núm. col·legiada 2.026

tracking