.

x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

La nutrició dels nadons (I)

És important que el nen s’acostumi als aliments naturals
A partir del mig any ja es poden incloure molts ingredients

A partir del mig any ja es poden incloure molts ingredients

A partir del mig any ja es poden incloure molts ingredients

Actualitzada 18/05/2022 a les 08:34
La primera etapa de la vida és clau per establir les bases d’uns hàbits alimentaris saludables. Un nadó és com un full en blanc: ho té tot per experimentar, i val la pena aprofitar aquesta circumstància per acostumar-lo a menjar aliments en el seu estat més natural possible.

Fins als sis mesos de vida, l’aliment exclusiu i més beneficiós sens dubte és la llet materna. Quan això no sigui possible per algun motiu, la llet de fórmula serà la més adequada. A partir d’aquesta edat es poden començar a utilitzar aliments.

Alguns nadons tenen curiositat pel menjar abans d’aquest mig any de vida i se’ls pot deixar tastar algun aliment. Per exemple del grup de les fruites o les verdures a partir dels quatre mesos, però no serà fins prop dels sis mesos que se’ls pot oferir menjar amb més freqüència. Tot i això, es poden tenir en compte alguns factors per valorar si el nadó està preparat per començar a menjar:

–Mantenir-se assegut: això indica la maduració del sistema digestiu i la seva capacitat de mastegar i deglutir.

–Ha perdut el reflex d’extrusió: mecanisme natural que té el nadó per escopir tot el que no sigui llet materna. Si en donar-li menjar amb una cullera l’escup vol dir que no està preparat.

–Mostra interès pel menjar: s’emociona en veure o tastar aliments i és capaç de posar-se’ls a la boca.

–Té la capacitat de dir que no amb gestos: és important per poder fer-nos saber quan ja no en vol més.

Quins aliments poden menjar i quins no?
L’alimentació dels sis als dotze mesos, anomenada alimentació complementària, ha d’integrar aliments com fruites, verdures, tubercles, cereals integrals, llegums, ous, peix i carn d’aus i de conill.


És ideal començar per fruites, verdures i tubercles:

–Taronja, mandarina, pera madura, kiwi, maduixa, poma ratllada, plàtan, síndria…

–Patata, moniato, carbassa, pastanaga al vapor o bullida, carbassó cuit, bròquil…

Les fruites i les verdures variaran en funció de la temporada, i el més recomanable és que siguin ecològiques per evitar els tòxics que contenen els pesticides.

Els grans i cereals integrals que podem incorporar entre els sis i els dotze mesos poden ser:

–Arròs integral, quinoa, mill, fajol, civada, sègol, espelta, pasta integral…

–Llegums com els cigrons, les mongetes o les llenties, entre altres.

Hi ha alguns aliments que s’han d’evitar durant l’alimentació complementària per risc d’ennuegament:

–Poma i altres fruites dures senceres o a trossos (es pot ratllar o tallar-la molt fineta).

–Pastanaga crua o poc cuita a trossos (es pot aixafar o tallar-la a tires).

–Raïm, olives, cireres i altres formes rodones senceres o tallades horitzontalment (cal tallar-les verticalment o en trossos més petits).

–Salsitxa.

–Fruits secs sencers (es poden triturar).

–Altres formes rodones i/o dures que poden relliscar i passar al tracte respiratori.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2022 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts