Els boscos d'Andorra davant el canvi global

La funció del bosc en la nostra vida queda silenciada

Bosc d'avet i pi negre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest 10 de maig es va celebrar el primer seminari forestal a Andorra Els boscos pirinencs davant del canvi global: riscos, gestió i adaptació, en el marc del projecte OPCC ADAPYR per a la cooperació transfronterera en matèria de boscos i de canvi climàtic. El context en què es va dur a terme aquest seminari va ser Andorra, el país dels Pirineus, en un moment en què no se sent parlar gaire dels boscos. I per què no en parlem, de boscos? És una mica com la salut, que quan es té, ja es dona per feta i és quan la perdem que ens alarmem de la seva falta. Tots sabem que les evidències del canvi climàtic ja no són qüestionables, però les conseqüències ens queden una mica lluny, i la funció que té el bosc a la nostra vida queda silenciada.

El seminari volia posar una mica de llum en tot això. En especial en la importància que exerceixen els boscos pirinencs per a tots els reptes que com a societat ens tocarà afrontar els propers anys. Sobretot tenint en compte els efectes del canvi climàtic i la transició energètica. Són nombroses les estratègies nacionals, pactes europeus, lleis i directives que se’n fan ressò, com l’European Green Deal, per posar un exemple. Aquestes agrupen una amalgama de propòsits a fi d’apropar-nos a aconseguir els reptes marcats: mantenir la capacitat dels boscos per captar el diòxid de carboni atmosfèric, obtenir productes del bosc de circuit curt i de qualitat, disminuir el risc d’incendi forestal, conservar la quantitat i la qualitat de l’aigua, mantenir la salut forestal i la seva biodiversitat, i un llarg etc.

En aquest sentit està bé recordar que, ja en la nostra escala, els boscos dels Pirineus ens proveeixen d’innombrables béns i serveis. Citem a continuació només alguns exemples, com la fixació del mantell nival per evitar allaus, la conservació de la qualitat de l’aigua, l’aprovisionament de biomassa i de productes de fusta, la funció de pulmó verd de les valls, la reserva de biodiversitat o el manteniment de les zones d’esbarjo i de salut per a les persones. Tots aquests beneficis poden posar-se en entredit en el nou escenari climàtic, just en el mateix moment en què és més important de ser sostinguts i amplificats.

En aquest seminari s’han tractat aquests aspectes i els reptes dels boscos pirinencs en el context del canvi global.

*MARTA DOMÈNECH Andorra Recerca + Innovació*

tracking