Llaminadures, sí, però amb mesura

Les gominoles han de ser l’excepció i no la norma

Són aliments buits, amb escàs o nul valor nutricional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dietistes i pediatres estan d’acord que no s’han de prohibir les llaminadures als nens, menys encara si els amics en mengen. No obstant això, no s’ha de perdre de vista que són aliments amb una quantitat de calories important i amb un escàs (o nul) valor nutricional. Cert control per part dels pares hauria de ser suficient perquè no apareguin els perjudicis associats als dolços i perquè el nen entengui que són una excepció i no una norma.

Els experts defineixen les llaminadures com a aliments buits, sense nutrients ni vitamines que justifiquin la seva ingesta, i que, en canvi, provoquen una sensació de sacietat ràpidament. Això es deu al seu elevat nivell de sucres i greixos. Com a conseqüència, els infants que en consumeixen massa poden tenir sovint inapetència quan arriba el moment de prendre algun dels àpats quotidians.

Per això, el principal consell que ofereixen els especialistes als pares és que inculquin als fills que les llaminadures són un element que s’escapa de la rutina. Utilitzar-les com a premi o pactar un nombre limitat a la setmana poden ser bones idees per exercir-ne el control. El pica-pica continu, en canvi, és un costum que cal evitar. Els nutricionistes també suggereixen que s’ofereixin agrupades, i si és possible, asseguts a taula. D’aquesta manera, s’evitaran altres problemes que també estan associats a aquests aliments, com els ennuecs. Aquests són especialment probables si el nen parla, plora, riu o corre mentre està menjant.

Les llaminadures també són un factor determinant en l’aparició de l’obesitat infantil. Diversos estudis al respecte vinculen directament els casos d’aquest trastorn al consum d’aquests productes, al costat d’altres com les begudes ensucrades o la brioixeria industrial. La dieta al gust de cada nen i sense horaris fixos, combinada amb un excessiu sedentarisme, expliquen aquesta tendència.

Un altre problema recurrent que pot aparèixer originat per aquest tipus d’aliments són les càries, especialment si els dolços es mengen a totes hores. Per això, s’aconsella un bon raspallat dental després de cada consum. A més, la ingesta incontrolada pot provocar aparició d’al·lèrgies, a causa del important nombre de colorants, conservants, aromes i altres additius que incorporen els dolços.

En tot cas, el més important és que el nen entengui que les llaminadures són excepcions justificades –aniversaris, cap de setmana–, que no poden substituir, en cap cas, els àpats normals.

tracking