.

x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Com menjar més fruita? (I)

S’aconsella prendre unes tres racions diàries de fruita
El consum real s'allunya molt de les recomanacions

El consum real s'allunya molt de les recomanacions

El consum real s'allunya molt de les recomanacions

Actualitzada 04/04/2022 a les 20:50
    Berta Jiménez
Aprofitant que arriba la primavera, i amb ella també un esclat de fruites de tots els colors i varietats, us explicaré les múltiples maneres que tenim d’incorporar-la al nostre dia a dia. La recomanació actual de consumir-ne unes tres racions diàries és compatible amb una alimentació saludable i la prevenció de múltiples trastorns.

Què entenem per una ració de fruita?
–1 peça mitjana de fruita (pera, poma, taronja, plàtan, préssec, etc.).

–1-2 talls mitjans de meló o síndria.
–2-3 peces mitjanes d’albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres, etc.

–8-10 maduixes mitjanes o un bol.
–10-15 cireres o grans de raïm o un plat de postres de mores o gerds.


Actualment, segons les estadístiques, el consum mitjà de fruita de la població (adulta i infantil), s’allunya molt de les veritables recomanacions. En molts casos, amb prou feines s’arriba a una ració al dia!


Trucs per aconseguir arribar a les racions recomanades per dia

–Procureu que hi hagi un plat amb fruita fresca a la taula, al marbre de la cuina o a la nevera.

–Guardeu la fruita tallada a la nevera, en un recipient tancat, per menjar-la al llarg del dia.

–Compreu fruita fresca de temporada i de proximitat, ja que és més gustosa, més barata i més respectuosa amb el medi ambient.

–Planifiqueu els menús i la compra per garantir la presència de fruita en diversos àpats. Ho podeu fer així:

1) Incloure la fruita fresca com a postres habituals.

2) En l’esmorzar, si mengeu cereals i/o iogurt, barregeu-hi trossos de fruita (poma, plàtan, préssec, etc.).

3) Si dineu amb carmanyola a la feina, no us oblideu d’agafar una peça de fruita per postres.

4) Afegiu fruites a les amanides (maduixes, poma, taronja, raïm, etc.).

5) Prepareu les receptes de primers i segons plats amb fruites (llom amb poma, pollastre amb prunes, etc.).

6) Incloeu també la fruita als berenars: sencera o a trossos, a daus dins un iogurt, etc.

7) Utilitzeu la fruita madura per fer compotes, per untar al pa, per preparar pastissos.

8) Prepareu daus o talls de fruita fresca en un bol o en una carmanyola petita per emportar-vos-ho a la feina, a l’escola...

I els pares amb infants…
Recordeu ser un bon exemple i que tots a casa mengeu fruita cada dia! Quan aneu a comprar fruita, mostreu als fills les varietats que hi ha i permeteu que n’escullin algunes de les que més els criden l’atenció. Segons l’edat, us poden ajudar a preparar-la.

I per cert... Substituïu les gominoles i llaminadures per fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques, plàtan deshidratat...) Sempre serà molt més saludable!

*BERTA JIMÉNEZ
Dietista i nutricionista
Núm. col.: 0.703
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2022 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts