Mascotes robòtiques

El nou cyberdog de Xiaomi s’uneix a una llarga llista

El seu ús no és tan recreatiu com professional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

D’un gos domèstic s’espera que corri, salti i, sobretot, que ajudi i apreciï els humans amb els quals conviu. L’habitual no és que, com succeeix amb el CyberDog, tingui tres preses USB-C i una altra HDMI, i múltiples sensors, entre ells, una càmera Intel RealSense D450, per superar els obstacles que es trobi al seu pas. Aquest dispositiu, llançat per Xiaomi, va ser presentat en l’última edició del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona i s’afegeix a la llarga llista de “mascotes digitals” que poblen el mercat.

Estèticament, aquest invent, el cervell del qual està alimentat per la intel·ligència artificial de la supercomputadora Jetson Xavier NX de Nvidia i que pot ser orientat per la veu, un control remot o un telèfon intel·ligent, no és gaire diferent del gos-robot més cèlebre: Spot, de Boston Dynamics.

En qualsevol cas, Spot no va ser concebut per fer companyia o jugar amb les persones, com un retriever o un Chihuahua. Els seus impulsors es van referir des del principi a l’exploració d’àrees radioactives, les obres en construcció o les plantes de manufactura. No obstant això, la seva popularitat va arribar de la mà de la policia de Massachusetts, sobretot, en la detecció de bombes i altres explosius. A més, en el punt àlgid de la pandèmia, el maig del 2020, el govern de Singapur va emprar aquests animals de plàstic i metall per garantir la distància social entre ciutadans als parcs.

Com ho van aconseguir? Doncs recorrent a una de les característiques més conegudes dels gossos de veritat: bordant a qui ignorés les normes. Més recentment, aquestes màquines han estat utilitzades a Honolulu, capital de Hawaii, per prendre la temperatura a persones sense llar. Exemples com aquests han portat el departament de policia de Nova York a desenvolupar el seu propi robot. No en va, a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, un altre d’aquests gadgets, anomenat Vision 60 i fabricat per Ghost Robotics, s’assegura que ningú que no estigui autoritzat pugui creuar el límit.

L’origen d’aquestes mascotes mecàniques el trobem en Aibo, creat per Sony a final del segle XX. Va ser un producte revolucionari que, segurament perquè va néixer d’una manera prematura, no es va estendre fora del Japó. No obstant això, sí que va aconseguir una notable repercussió com a icona de la quarta revolució industrial, que aleshores tot just s’estava gestant.

Finalment, la multinacional asiàtica el va desconnectar perquè no el considerava rendible. Deu anys després, el 2017, Sony el va tornar a posar en circulació. El seu aspecte sempre ha estat menys agressiu que l’aparença dels seus congèneres més recents, com A1, d’Unitree Robotics, un model el preu del qual ronda els 3.000 euros i que no és gaire diferent d’Spot o de CyberDog.

tracking