x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Els espigalls i els brotons (II)

Els espigalls tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.
Espigalls i Brotons

Espigalls i Brotons

Espigalls i Brotons

Actualitzada 17/01/2022 a les 18:19
Nutricionalment, els espigalls són molt rics en vitamina C (uns 90 mil·ligrams per 100 grams d’aliment, tres vegades més que la taronja), però hem d’anar amb compte de no coure’ls en excés, perquè passats els 20 minuts de cocció la quantitat de vitamina C es redueix a la meitat. Així mateix, també aporten vitamina A en forma de betacarotè (provitamina A).

D’altra banda, s’hi troben força minerals, destacant-hi el calci, el potassi i magnesi, i a més són pobres en sodi, i per tant són força diürètics, com la resta de cols. També destaquen especialment pel seu elevat contingut d’àcid fòlic. En resum, els espigalls tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

Com la resta de germanes de la família de les crucíferes (les cols), els espigalls tenen una composició amb efecte preventiu del càncer gràcies a la presència de compostos ensofrats. El seu alt contingut en clorofil·la, que és el pigment que els confereix el color verd característic, els dona propietats cicatritzants i antioxidants. Per exemple, podem aplicar les fulles lleugerament picades sobre les ferides o la pell irritada.

El suc en cru s’utilitza per calmar les úlceres d’estómac i de duodè. I també per millorar la congestió pulmonar. Aquesta col també conté altres substàncies, com la L-glutamina, que és un aminoàcid molt beneficiós.

Avui en dia, els espigalls es comercialitzen en algunes parades dels mercats de Vilanova i la Geltrú i de la zona del Garraf, i també els podem trobar a Barcelona. Malauradament, al Principat encara no s’han arribat a comercialitzar a causa de la nul·la demanda per part dels consumidors. De ben segur, pel seu desconeixement.

Pel que fa a les seves aplicacions culinàries, cal ressaltar que amb els espigalls es pot fer una gran varietat de plats, ja que admeten moltes formes de cocció, com ara coques i pizzes, creps, croquetes, bunyols, canelons, trinxat, lasanyes, cremes, truites i ous remenats, entre molts altres. Una altra opció possible és fer-los saltats al wok uns minuts afegint-hi unes gotes de salsa de soja al final.

Com a recepta estrella us proposem uns espigalls saltats amb alls i cansalada amb mongetes i un bon tall de bacallà. Que vagi de gust!
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts