La xocolata, saber fer una bona tria (I)

No es tracta de deixar de menjar-ne, però sí de triar bé

La xocolata amb llet és més calòrica que la negra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Estem a les portes de les festes de Nadal, i això significa que els prestatges dels supermercats s’omplen d’una de les temptacions dolces amb més seguidors, la xocolata.

No es tracta de deixar de menjar-ne, però sí de triar bé. En aquest sentit, pot ser un aliment interessant des del punt de vista nutricional, o tot el contrari.

Dels grans de cacau obtenim:

La pasta de cacau és una barreja de substàncies que encara conté un 57% de mantega de cacau, per tant, amb un valor calòric elevat. Quan aquesta pasta de cacau es premsa, se li extreu part del greix i després es tritura per obtenir el cacau en pols. Aleshores, el contingut en greix és molt baix.

La mantega de cacau és la fracció greixosa del grans de cacau. I segons els estudis, tot i contenir un percentatge elevat de greix saturat, aquest té una acció neutra amb l’augment o descens del colesterol dolent.

Segons com combinem els diferents ingredients tindrem un tipus o altre de xocolata:

–Xocolata negra: és la xocolata pròpiament dita, en barrejar pasta de cacau, mantega del cacau i sucre. Les proporcions amb què s’elabora depenen de cada fabricant. Perquè sigui una xocolata negra ha tenir una proporció de pasta de cacau superior al cinquanta per cent del producte. Com més percentatge de cacau hi hagi menys sucre contindrà.

–Xocolata amb llet: conté normalment entre un 25% o 40% de cacau pur en pols, a més de mantega de cacau, llet, llet en pols i sucre o molt de sucre. És més calòrica que la xocolata negra.

–Xocolata blanca o falsa xocolata: es prepara amb mantega de cacau, sucre i llet. No es tracta de xocolata com a tal, ja que manca en la seva composició la pasta de cacau, que és la matèria que aporta les propietats del cacau.

La setmana vinent parlarem de les propietats de la xocolata, us donarem alguns consells per quan l’aneu a comprar i us proposarem una recepta.

*BERTA JIMÉNEZ

Dietista i nutricionista

Núm. col.: 0.703

tracking