Els colors del cel

Hi ha molts moments per mirar al cel i normalment durant el dia el veiem blau

El millor espectacle de colors es veu al matí i al capvespre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan ens despertem al matí, quan sortim de la feina o quan volem anar en bicicleta mirem al cel. Hi ha molts moments per mirar al cel i normalment durant el dia el veiem blau. L’explicació rau en la interacció de la llum del sol i l’atmosfera. La llum solar és blanca i emet energia de radiació electromagnètica en un interval d’ones amb freqüències on hi ha els diferents colors de l’arc de Sant Martí. Aquestes ones tenen diferents longituds segons la velocitat a la qual es propaguen i l’atmosfera és l’encarregada de difondre la radiació que prové del sol.

Durant el dia, quan la llum solar arriba a la nostra atmosfera es troba amb partícules diminutes que interactuen amb les ones de llum i la desvien en diferents angles. Els rajos de longitud d’ona curta estan formats pels colors blau i violeta i es desvien molt més que els colors rojos i grocs, que formen les longituds d’ona llarga. En aquest sentit, els rajos d’ona curta es desvien a tots els costats gràcies a la composició de l’atmosfera formada per les partícules en suspensió, els gasos de nitrogen, oxigen, diòxid de carboni, el vapor d’aigua i l’ozó.

Això es dona durant el dia, però durant les primeres hores del matí i al capvespre, abans de la sortida i en la posta de sol, el nostre ull humà pot veure el millor espectacle de colors al cel. Això és possible gràcies al fet que els rajos de sol durant l’albada i el capvespre han de fer més recorregut perquè estan pròxims a l’horitzó i per tant han de travessar més aire. Això fa que els rajos de longitud d’ona més curta no hi arribin i, per tant, sigui el moment dels rajos d’ona llarga, on predominen els rojos i grocs.

Així doncs, les variacions de la longitud d’ona dels rajos electromagnètics ens donen un predomini del color blau durant el dia, quan el sol es troba alt. En canvi, quan el sol encara no té suficient altura podem veure les millors sortides de sol, sobretot quan estem en zones planes. Quan el sol perd altura és el moment de les postes de sol més espectaculars amb els tons rojos, taronges i grocs per gaudir i fotografiar.

tracking