Un nou satèl·lit per entendre la terra

Les imatges permeten estudiar què passa a la superfície terrestre

Una imatge del Landsat 9, llançat el 27 de setembre passat.USGS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'interès de poder disposar d’imatges aèries per tal de tenir una visió més àmplia de la superfície terrestre ve de lluny. Ja l’any 1850 es van realitzar les primeres fotografies aèries fetes des d’un globus. Més tard, l’any 1909, els germans Wright fan les primeres fotografies des d’un avió. Aquesta pràctica s’accelera i es perfecciona durant les següents dècades, motivat bàsicament pels nombrosos conflictes bèl·lics.

L’any 1957, immersos en plena competició entre la URSS i els EUA per veure qui era el primer a conquerir l’espai, els soviètics llancen el primer satèl·lit, l’Sputnik-1. Posteriorment, l’any 1972, la NASA llança a l’espai el primer dels satèl·lits de la sèrie Landsat, el Landsat 1. De satèl·lits n’hi ha de tres tipus segons la seva utilitat: per a telecomunicacions, per a posicionament (GPS) i per a teledetecció o anomenats també de percepció remota.

El 27 de setembre del 2021 la NASA i el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), van llançar a l’espai el Landsat 9, un satèl·lit que proporcionarà de forma sistemàtica imatges de tota la Terra. Aquest orbitarà a una altitud de 705 quilòmetres, tindrà una resolució espacial d’entre 15 i 30 metres, disposarà d’11 bandes espectrals i farà fotos de tota la Terra cada 16 dies. Tenint en compte que coincidirà temporalment amb el seu germà bessó, el Landsat 8, obtindrem imatges d’un mateix indret cada vuit dies. Però, de què ens pot servir tenir tantes imatges de la Terra? Doncs bé, poder estudiar amb exactitud l’evolució de les cobertes del sòl, la dinàmica dels boscos, el creixement urbà, els canvis en la línia de costa, el seguiment dels riscos naturals, poder calcular diferents índexs de vegetació i fenologia anual dels cultius..., en definitiva, poder entendre i monitoritzar molt millor les dinàmiques naturals i antròpiques que s’esdevenen a la superfície terrestre.

Al llarg dels anys, s’han enviat prop de 200 satèl·lits de percepció remota a l’espai i, sens dubte, la bona notícia del llançament del Landsat 9 contribuirà a generar nous estudis sobre la superfície terrestre i donar més eines als gestors i polítics per poder dur a terme una millor planificació territorial.

Des de l’Andorra Recerca + Innovació s’ha creat un banc de més de 1.400 imatges d’àmbit geogràfic andorrà, provinents de diferents satèl·lits, des de l’any 1972 fins a l’actualitat. La finalitat és la de poder disposar d’una font objectiva per estudiar diferents aspectes de la dinàmica paisatgística i territorial del país.

*ROGER CARITG

Investigador de l’Andorra Recerca + Innovació

tracking