Perdre els quilos de més a l'estiu

Moltes persones, en acabar el mes d’agost, es comprometen a reprendre els seus hàbits saludables després d’haver-se relaxat durant les vacances d’estiu

Perdre els quilos de més de l'estiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són moltes les persones que en acabar el mes d’agost es comprometen a reprendre els seus hàbits saludables després d’haver-se relaxat durant les vacances d’estiu. El setembre es presenta com el mes de tornada a la rutina, en què tornen a aparèixer tots aquells propòsits que ens marquem per gaudir d’una vida millor i més plena.

“A l’estiu em proposo fer exercici i menjar bé, però sempre em pot la mandra”, reconeix sense embuts Rosana Morales, de 37 anys i veïna d’Andorra la Vella. El resultat: “Acabo amb algun quilo de més i quan arriba el setembre toca posar-se les piles.”

El seu cas és més habitual del que sembla. “Tot i que aquest any la gent s’ha controlat més per no afegir quilos als que ja acumulaven del confinament, guanyar pes és normal durant l’estiu”, explica la dietista i nutricionista Katia Durich. “Ens relaxem més, celebrem més coses, hi ha més trobades amb amics... I el clima també hi fa molt, perquè se surt més sovint a sopar o a prendre alguna cosa”, afegeix.

Durich recomana no esperar gaire a fer el pas. En aquest sentit, destaca que és important reprendre una alimentació saludable, una bona planificació de la compra i dels menús i una rutina d’esport “com abans millor. Després la mandra, la baixada de temperatures, l’excés de feina i la tornada a l’escola es fa tot molt més feixuc”, puntualitza.

En tot cas, és millor fer aquest retorn a la vida saludable de mica en mica. La dietista recomana “fer petits canvis progressius i consolidar-los”, ja que és una opció que “sovint resulta més efectiva que dietes massa estrictes difícils de seguir”. Tot i així, admet que “cadascú és un món” i que mentre hi ha qui necessita “pautes molt marcades i un seguiment exhaustiu per tenir resultat”, també hi ha qui “prefereix anar al seu ritme modificant els hàbits. Les dues opcions són correctes si un té les ganes i la voluntat de fer-ho”, subratlla.

L’especialista reconeix que “el dia a dia i el ritme que portem acaba complicant que puguem mantenir aquests bons hàbits. L’ansietat i l’estrès no hi ajuden”. Amb tot, agrega, cal apostar per una pauta d’alimentació que vagi més enllà de la simple pèrdua de pes. “Aquesta no ha der ser la motivació número 1, sinó el fet de trobar-nos millor, més vitals, amb més autoconfiança i ganes de fer coses. Com mengem ens afecta físicament però també psíquicament: equilibrar la dieta és equilibrar la ment”, afirma.

De la mateixa manera, el mes de setembre també està marcat per la tornada al gimnàs i a l’activitat física més disciplinada, complement indispensable d’una bona alimentació. “En aquesta època i fins a principi del mes d’octubre notem un increment important d’inscripcions, similar al pic que també hi ha cada començament d’any”, indica Judith Ramos, monitora del gimnàs Duplex. “La majoria de gent comença amb molt entusiasme però de seguida es desanima. A partir del mes de novembre sempre hi ha un descens d’assistència, que no es torna a recuperar fins al gener. Aquest és un cicle que es va repetint de manera constant, cada any”, assegura.

Quina és la clau per no perdre la motivació? “Especialment durant les primeres setmanes, moltes persones volen venir cada dia i fer-ho absolutament tot. I nosaltres recomanem, almenys al principi, no venir més de dos o tres dies per setmana i agafar-s’ho amb calma, perquè si un té ganes de posar-se en forma ja tindrà temps d’anar augmentant el ritme”. Amb aquest sistema “és més fàcil habituar-se a fer exercici de manera constant, i més fàcil que puguem mantenir aquest costum en el decurs de tot l’any”.

Ramos també posa èmfasi en la contradicció que suposa que moltes persones abandonin l’exercici físic a l’estiu, quan es disposa de més temps i de millor meteorologia per fer esport a l’aire lliure. “De fet és la millor època de l’any: podem sortir en bicicleta, córrer per la muntanya o per la platja, fer senderisme...” I insisteix que no només cal cuidar el cos durant els mesos del bon temps, sinó mantenir-ho de manera habitual tot l’any. “Amb una hora diària que dediquem a nosaltres és suficient”, conclou. JORDI SALAZAR

Perdre els quilos de més de l'estiu.

tracking