TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

DIADA DE MERITXELL

L'any del centenari

Diferents actes culturals i religiosos serviran per commemorar l’efemèride a partir del 7 de setembre, i culminaran el dia 19 amb el tradicional concert de l’ONCA a l’Auditori Nacional

Se celebren 100 anys de la coronació de la mare de déu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festivitat de Meritxell està marcada enguany per una important fita: la celebració dels cent anys de la coronació canònica de la Mare de Déu. Diferents actes culturals i religiosos serviran per commemorar l’efemèride a partir del 7 de setembre, i culminaran el dia 19 amb el tradicional concert de l’ONCA a l’Auditori Nacional.

Dimarts al matí arrenca la vetlla jove de Santa Maria de Meritxell amb la sortida des del llac de Fontargent i la recollida de dotze pedres per fer la corona de valors de la Mare de Déu. Ja al vespre, a partir de les vuit, hi haurà la presentació de la corona, la lectura de la crònica de la coronació ara fa 100 anys, una lectura de poemes sobre Meritxell comentats pels joves d’AINA i una eucaristia i ofrena de la corona a Fontargent. A les deu de la nit hi haurà focs d’artifici i una ofrena a Meritxell del comú de Canillo.

Els actes religiosos de la diada arrencaran a les 7.30 hores amb l’inici de la processó cap al santuari, mentre que a les nou començarà la missa dedicada als infants acompanyats de les seves famílies. L’acte central de la festivitat, l’eucaristia solemne a la basílica de Meritxell, començarà a les onze del matí. Com l’any passat, per poder assistir a la missa caldrà dur una invitació que s’ha de recollir a la parròquia respectiva abans del 7 de setembre. Els accessos al peu del santuari estaran tancats de 10 a 13 hores. La missa vespertina, d’altra banda, se celebrarà a les set de la tarda.

Pel que fa als actes culturals del 8 de setembre, a les 17.30 hores hi haurà un concert popular dels Cor dels Petits Cantors al claustre del santuari de Meritxell. A les vuit del vespre l’ONCA oferirà un concert pels 100 anys de l’himne andorrà als jardins de Casa de la Vall. Finalment, la mateixa formació orquestral oferirà el tradicional concert de Meritxell el 19 de setembre a les dotze del migdia a l’Auditori Nacional.

La història: del 1873 al 1921

El costum de coronar canònicament algunes imatges de la Mare de Déu, en especial les més rellevants, es remunta al segle XVII. La Mare de Déu de Meritxell va ser la primera del Bisbat d’Urgell a ser coronada, el 1921. Anys abans, el 24 d’octubre del 1873, el Consell General ja havia proclamat la Mare de Déu de Meritxell “Patrona General i especial protectora de les Valls d’Andorra des de temps immemorial”.

tracking