Els beneficis dels fruits secs

La millor manera de consumir-los és en ‘versió crua’

Els seus greixos són 'bons', ajuden a reduir el colesterol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot i que tenen mala premsa per l’alt contingut en greixos, entre un 50 i un 70 per cent, i per la seva densitat energètica, 160 o 180 kcal per cada 100 grams, els fruits secs impliquen més beneficis que disgustos per a la salut. A més de ser una excel·lent font de nutrients essencials, aporten un elevat contingut de proteïnes, antioxidants, fibra, minerals i vitamines B i E. A tot això cal afegir que els greixos que contenen són bons, és a dir, que ajuden a disminuir els nivells de colesterol LDL, abaixen els triglicèrids, disminueixen la coagulació de la sang i milloren la salut dels vasos sanguinis.

Això sí, cal tenir molt en compte com es consumeixen. La millor manera és menjar-los en versió crua, sense additius o sal, o exclosos de determinades preparacions. I és que encara que no tenen propietats miraculoses ni curen malalties per art de màgia, poden cobrir diverses necessitats nutricionals o ajudar en la regulació de malalties. Es podria dir que hi ha una fruita seca per a cada necessitat.

Malalties òssies: pinyons i ametlles

Les ametlles són el fruit sec que més calci aporta, en concret 269 mg per cada 100 g. Per tant, són una bona opció per complementar o incrementar els nivells d’aquest mineral i prevenir l’osteoporosi o combatre les molèsties òssies. Els pinyons també contribueixen amb importants quantitats de zinc, 6,45 mg cada 100 g, la qual cosa ajuda en la formació i la mineralització dels ossos i articulacions.

Trànsit intestinal:nous i festucs

L’escassetat de fibra és, juntament amb una ingesta inadequada d’aigua i el sedentarisme, una de les principals causes d’estrenyiment. Amb un 10,6% d’aquest nutrient, els festucs són bons amics del bon funcionament dels intestins. Molt de prop segueixen les nous, que aporten un 6,5%.

Colesterol: avellanes, nous i ametlles

Aquests fruits secs tenen el poder de contribuir en la millora de la salut cardiovascular. Resulten rics en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, els quals ajuden a mantenir la salut dels vasos sanguinis i a controlar els nivells de colesterol. Els més destacats des del punt de vista nutricional són les nous, ja que aporten quantitats importants d’omega-3.

Diabetis: anacards, pinyons, festucs...

L’estudi realitzat pel doctor David Jenkins, publicat a la revista Diabetes Care, apunta que aquests fruits secs ajuden a controlar els nivells de lípids i glucosa en sang en diabètics de tipus 2. D’altra banda, cal destacar que són rics en oligoelements –minerals que l’organisme necessita en mínimes quantitats–, sobretot en magnesi. Aquest és coadjuvant de la resistència de la insulina, la qual cosa ajuda a prevenir el desenvolupament de diabetis tipus 2.

Sobrepès: nous, avellanes i ametlles

Tradicionalment s’ha vinculat el fruit sec amb l’increment de pes. No obstant això, no és cert i hi ha nombrosos estudis que així ho demostren. Per exemple, el publicat en la revista American Journal of Clinical Nutrition, el qual conclou que “les dietes riques en fruita seca, comparades amb diferents dietes de control, no augmenten el pes corporal, l’índex de massa corporal o la circumferència de la cintura. Les nostres troballes donen suport a la inclusió de fruita seca en dietes saludables per a la prevenció cardiovascular”. El fruit sec més oliós, com les nous, les ametlles i les avellanes, aporta greixos saludables i té un poderós efecte saciant, que comporta un descens del consum d’altres aliments, moltes vegades poc saludables.

tracking