x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

La fi de l'operació biquini?

S’ha donat pas a un fenomen absurd, que són els reptes
Els trastorns alimentaris s'han incrementat un 30%.

La fi de l'operació biquini?

Els trastorns alimentaris s'han incrementat un 30%.

Actualitzada 26/04/2021 a les 19:38
    Katia Durich
Si d’alguna cosa ha servit la pandèmia és per adonar-nos de la importància de cuidar-nos tot l’any, que el sobrepès o l’obesitat augmenten el risc de contraure el virus i que sobretot agreugen el pronòstic en un 40%.

Estem en plena època de canvis: la manera de treballar, d’entrenar o de menjar s’ha hagut d’adaptar a aquesta pandèmia. Algunes adaptacions han vingut per quedar-se, altres potser només son per les circumstàncies, però el que és ben cert és que han canviat el nostre estil de vida.

La famosa i temuda operació biquini ha deixat de ser la protagonista, per deixar lloc a un altre fenomen no més absurd que són els reptes (repte 21 dies sense gluten, repte 10 dies sense sucre, repte 10 dies de dejuni...) Com si la vida no fos un repte!

Afegir que si l’operació biquini ja demanava un esforç i una mentalització prèvia per dur-la a terme i obtenir els resultats, ara es necessita quatre vegades més voluntat per arribar a fer les coses “bé”, segons la ciència instagramer, que amb la pandèmia és la que preval sobre tot criteri professional o científic, i no només en l’àmbit de la nutrició sinó en tots els àmbits. Avui dia si alguna cosa hem perdut és que tothom sap de tot! I així anem, saltant-nos tot el que ens havia ensenyat la dieta mediterrània, el sentit comú o l’esmorzar i el sopar per fer les 16 hores de dejuni, desbanquem l’oli d’oliva a favor de l’aliment estrella, l’alvocat, ratllem el blat i només jurem per la civada, i llegim titulars a veure qui la diu més grossa: “La recomanació de fer cinc àpats al dia no té fonament”, “Abans cigrons que llet amb cereals per esmorzar als nens”...

I el pitjor és que ens els creiem perquè han escrit un llibre i sobretot perquè tenen milers de followers, sense tenir en compte que preval la polèmica sobre el criteri científic, funciona més destruir un fonament que construir-lo i sobretot generalitzem sense individualitzar la dieta a les necessitats de cadascú.

El postconfinament ha destruït l’aprenentatge del confinament. Aquelles hores en què sentíem bullir l’olla, l’olor del peix al forn, cuinar plegats cada dia alguna recepta que havíem vist per Instagram o potser havíem retrobat en un vell paper que teníem al calaix –escrit amb la lletra de l’àvia–, o senzillament per aprofitar algun producte que la veïna ens havia proporcionat perquè estàvem confinats i tot gest era benvingut... ara en quatre hores cuinem per a tota la setmana i en diuen batchcooking. Jo en dic fi de la inspiració diària i sobretot de l’aspecte terapèutic que té cuinar: hem tornat als mals hàbits amb la convicció que ho fem millor.

No hauria dit mai que trobaria a faltar l’operació biquini, però abans era qüestió de fer-ho malament tres mesos amb un objectiu efímer, ara tot és una incoherència constant. Diàriament capto la confusió de les persones per la contradicció dels missatges nutricionals, inclús entre professionals. Observo com els trastorns del comportament alimentari s’han incrementat en un 30%. Em dol que les persones hagin perdut l’autocrítica i l’autoobservació per adaptar la seva alimentació a les seves necessitats, però el que preval per a un no val per a tots. Si experimentem amb el nostre cos que sigui almenys per a un benefici, no perquè està de moda.

*Karia Durich
Dietista

Col·legiada 0706
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts