Audició sense sorolls

La cancel·lació de soroll ens ajuda a concentrar-nos

Audició sense sorolls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si viatgem sovint en autobús, tren o avió sabrem que no sempre és fàcil escoltar alguna cosa a través dels auriculars. El soroll del motor o el de les persones que parlen al nostre voltant pot ser incòmode i fa que perdem l’atenció sobre un podcast, una cançó o un programa de ràdio. Arran d’aquest problema va néixer la tecnologia de cancel·lació de soroll en auriculars, que permet aïllar-nos i centrar-nos en allò que escoltem.

Bàsicament hi ha dues classes de cancel·lació de soroll:

–Cancel·lació passiva: és la que requereix menys ús de tecnologia. Senzillament els materials dels auriculars ens aïllen del soroll exterior bé per les característiques físiques o pels materials. Per exemple, els auriculars de diadema, que cobreixen les nostres orelles ja sigui de forma total o parcial, i que acostumen a tenir capes de materials capaços d’absorbir el so, per exemple, amb aïllament. La barrera en aquest cas, i a diferència de la cancel·lació activa, és física.

–Cancel·lació activa: a diferència de l’anterior, amb la cancel·lació activa no ens aïllem a través de materials que absorbeixen el soroll, sinó amb una tecnologia específica. Els auriculars inclouen micròfons que són capaços de detectar el so ambient i eliminar-lo completament. Aquests micròfons capten les ones de so extern i emeten ones completament oposades o inverses. Això fa que el so que ens envolta s’anul·li totalment. Aquest sistema és molt efectiu per cancel·lar sorolls de baixa freqüència (motors, per exemple), però no tant amb sons més aguts.

Arribats a aquest punt, quina cancel·lació de soroll és millor? Hi ha un avantatge i un inconvenient comú en tots dos sistemes. Al seu favor podem dir que ens aïllen i podem gaudir de qualsevol contingut encara que anem en un vagó de tren on tothom està cridant. L’inconvenient ve precisament per aquest aïllament. Si utilitzem aquest tipus d’auriculars pel carrer pararem menys atenció.

PROS I CONTRES

Els auriculars amb cancel·lació activa normalment són cars i de marques de gamma alta. També necessiten tenir energia o estar connectats. És a dir, que consumeixen bateria. En contraposició, tenen com a avantatge que ens aïllen de tot el que ens envolta i podem centrar-nos completament en la música o el programa de ràdio que estem escoltant. També molts fabricants ens permeten ajustar la cancel·lació o fins i tot activar-la o desactivar-la.

D’altra banda, l’avantatge dels auriculars amb cancel·lació passiva és que solen ser més assequibles i no necessiten bateria per aïllar-nos del soroll, sinó que el seu format ja per si mateix ho aconsegueix. Això sí, solen ser més grans i més pesats. En general, hi ha al nostre abast un ampli catàleg que permet ajustar-nos més segons el pressupost de què disposem. Cal tenir en compte, però, que entre els inconvenients d’aquests auriculars hi ha que la cancel·lació de soroll no sempre serà suficient si hi ha massa soroll extern. O que la cancel·lació no és ajustable, com sí que ho permeten la majoria d’auriculars de l’altre tipus.

tracking