Cinema

Les favorites als Oscar 2021

Els guardons es lliuren la matinada d’aquest dilluns

Les favorites als Oscar 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mank, la pel·lícula en blanc i negre de David Fincher que aborda la realització de Ciutadà Kane al Hollywood dels anys quaranta, lidera les nominacions als Oscar –que es lliuren la matinada de dilluns–, amb un total de 10 candidatures. Chloé Zhao (Nomadland), per part seva, fa història convertint-se en la primera dona d’origen asiàtic que aspira a l’Oscar a millor direcció. A més, serà la primera vegada que hi ha dues dones nominades al premi el mateix any, ja que també s’hi postula Emerald Fennell pel treball a Una joven prometedora.

Tant Zhao com Fennell han estat, a més, doblement nominades, ja que la primera també optarà a l’Oscar a millor guió adaptat i la segona al de millor guió original. També s’han reconegut les actuacions de les seves protagonistes femenines, i tant Frances McDormand (guanyadora de dos Oscar) com Carei Mulligan (nominada fa uns anys) aspiren a l’estatueta a millor actriu.

Tots dos films competiran amb altres sis aspirants en la cursa al premi a millor pel·lícula: El padre, Judas and the Black Messiah, la ja citada Mank, Minari, Sound of Metal i El juicio de los 7 de Chicago, si bé Nomadland partiria com a favorita, si ens hem de basar en les seves recents victòries a la temporada de premis.

La categoria de millor direcció és la que deixa més sorpreses, ja que una de les cinc candidatures ha anat a parar a Thomas Vinterberg, realitzador de la pel·lícula danesa Otra ronda, sens dubte en detriment d’Aaron Sorkin (El juicio de los 7 de Chicago). Al costat de Fennell, Zhao i Vinterberg, els altres dos nominats són David Fincher per Mank i Lee Isaac Chung per Minari.

En les nominacions a millor actriu, a més de Mulligan i McDormand, figuren Viola Davis (La madre del blues), Andra Day (Los Estados Unidos contra Billie Holliday) i Vanessa Kirby (Fragmentos de una mujer). Dels grans premis d’enguany, aquesta serà sens dubte la categoria més disputada, ja que totes les nominades han rebut altres importants guardons pels respectius papers.

En la disputa pel premi a millor actor, Chadwick Boseman continua la ratxa i torna a ser candidat per La madre del blues. Després de ser reconegut amb el Globus d’Or i el Critics Choice, Boseman, que va morir l’any passat als 43 anys, té moltes probabilitats de convertir-se en el tercer actor a obtenir un Oscar pòstum. S’enfrontarà als seus companys de nominació en els premis SAG, Riz Ahmed (Sound of Metal), Anthony Hopkins (El padre), Gary Oldman (Mank) i Steven Yeun (Minari).

tracking