x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
farmàcia

El tractament de la migranya

Un 25% de pacients poden predir que patiran migranya
El tractament de la migranya

El tractament de la migranya

El tractament de la migranya.

Actualitzada 01/03/2021 a les 20:02
La majoria de gent sabem que les migranyes són mals de cap esporàdics. Els símptomes poden ser molt intensos i durar entre 4 i 72 hores. El dolor és en un lloc concret, de forma pulsativa, empitjora amb l’exercici i pot arribar a provocar nàusees i sensibilitat a la llum, als sorolls o a les olors.

Es calcula que entre un 18% de dones i un 6% d’homes en pateixen. Comença a la pubertat, i s’aguditza en els adults, però decreix a partir dels 50 anys. Un 25% dels pacients poden predir que patiran migranya, perquè apareixen abans les aures, que són mals de cap recurrents acompanyats de problemes de visió com ara punts cecs, espurneig o visió borrosa, i també formigueig a les mans o als peus.

Entre els desencadenants s’ha vist que pot haver-hi el consum de productes fermentats que contenen tiramina, com alguns peixos, formatges curats o vi negre; l’omissió de menjars; l’excés d’estímuls visuals; canvis de la meteorologia; poques hores de son; estrès; canvis hormonals; la menstruació; l’ús de anticonceptius orals, o un traumatisme al cap.

Els primers casos documentats de migranya els va recollir Hipòcrates al segle V abans de Crist. Va descriure els símptomes de la migranya amb l’aura: els pacients veien una estranya llum inexistent davant de l’ull i llavors apareixia un mal de cap molt intens que afectava la part dreta del crani i només afluixava vomitant.

Els tractaments són molt diversos. Sempre ha de ser un metge qui valori i prescrigui l’ús dels productes que requereixin de recepta mèdica. En general es comença amb analgèsics comuns com l’ibuprofè o el paracetamol. També es combinen amb productes per evitar els vòmits, com els derivats de la promazina. Pot ser útil, quan apareixen les aures, fer massatges a la zona de la templa, aplicant un roll-on amb mentol.

Quan la cosa va a més es poden utilitzar opiacis, o més freqüentment els derivats de la dihidroergotamina, que són extractes de la banya del sègol, com el mític Hemicraneal. Hi ha gent a qui també serveixen els betabloquejants, com el clàssic Sumial (propranolol). Sí, és aquell vell conegut d’alguns que s’han tret el carnet de conduir, i que per cert va amb recepta.

Si la cosa ja se’n va de mare, el millor és l’ús dels triptans, que es una família ben completa. Alguns productes es poden posar a sota la llengua o ser inhalats, i per tant tenen una acció més ràpida i efectiva. La darrera generació de tractaments es fan a l’hospital amb uns compostos que es diuen monoclonals, que provenen dels ja coneguts anticossos dels limfòcits.

Com a curiositat, cal dir que com a preventiu de la migra­nya s’utilitzen des de fa molt de temps els derivats del botox. Sí, aquella toxina que provoca botulisme, que és present a les llaunes rovellades o amb cops, i que provoca a l’ingerir-lo problemes seriosos en el sistema nerviós, i paràlisi. Aquesta paràlisi s’utilitza en tractaments estètics.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts