x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Els accidents per allau

Des del 1971 s’han produït més de 40 allaus al país
Els accidents per allau.

Els accidents per allau

Els accidents per allau.

BOMBERS D'ANDORRA
Actualitzada 28/12/2020 a les 19:58
    Aina Margalef
Tot i no ser el risc més freqüent, les allaus són el fenomen que més víctimes mortals ha causat a Andorra. Des de l’any 1971 s’han registrat més de 40 allaus que han causat talls a les carreteres, danys materials, nombrosos ferits i 18 víctimes mortals, la majoria quan practicaven esports de muntanya.

La majoria d’allaus que causen accidents als practicants d’esports de muntanya són de mida petita o mitjana, segons els estàndards de l’EAWS (European Avalanche Warning Services), a diferència de les allaus que afecten infraestructures, que acostumen a ser més grans; i a més en la majoria de casos estan provocades per la persona o grup de persones accidentades. Això fa que sovint estigui a les nostres mans evitar aquest tipus d’accidents. Però, quines eines tenim per fer-ho?

D’entrada podem consultar el Butlletí de perill d’allaus, que a Andorra emet diàriament el servei Meteorològic Nacional. En aquest butlletí hi podrem trobar tota la informació que necessitem relacionada amb l’estat de la neu i la seva estabilitat arreu del país.

D’altra banda, per algunes zones d’Andorra existeix una classificació del terreny d’allaus segons si aquest és més o menys propens al fet que s’hi desencadenin allaus, així com una proposta d’itineraris en funció d’aquesta classificació, i es pot consultar el web allaus.ad. Per últim, hem de tenir clar que aquestes eines ens serviran de ben poc si no tenim uns coneixements bàsics de circulació en terreny d’allaus, així com de conceptes bàsics en nivologia, per entendre-les.

A Andorra cada temporada s’ofereixen cursos de seguretat a la muntanya hivernal amb l’objectiu de formar els practicants d’esports de muntanya tant en circulació per terreny nevat, com en rescat en cas que aquest fos necessari. Aquests cursos s’imparteixen conjuntament entre l’Efpem, els bombers d’Andorra i el Cenma dins l’espai de neu i allaus.

Així que si teniu pensat sortir a la muntanya a l’hivern formeu-vos, consulteu el butlletí de perill d’allaus i els mapes de classificació del terreny d’allaus i recordeu de portar l’equip de seguretat i rescat necessari per reduir els accidents i minimitzar-ne les conseqüències.

*Aina Margalef
Cenma
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts